Мун Дже Ин спечели предсрочните президентски избори в Южна Корея и ще оглави страната в напрегната ситуация, сочат последните екзитполове от днешния вот.

В предизборната си кампания 64-годишният либерал се обяви за единствения кандидат, който може да обедини страната след корупционния скандал с бившия президент Пак Гън Хе.

Мун загуби вота през 2012 г. от Пак и открито критикува политиката й заради невъзможността й да се противопостави на развитието на ядрената програма на Северна Корея.

Мун е син на севернокорейски бежанец. През 70-те г. на ХХ век лежи в затвора, защото предвожда протест срещу президента Пак Чжон Хи - бащата на Пак Гън Хе. Служил е в специалните части на южнокорейската армия и е участвал в мисията, последвала убийството на двама американски офицери от севернокорейци в демилитаризираната зона между двете страни през 1976 г.

Новоизбраният южнокорейски президент е работил като адвокат по човешките права, след което е началник на кабинета на тогавашния президент Но Му Хьон. Администрацията на Но Му Хьон търси мнението на Северна Корея преди вота в ООН през 2007, който бойкотира, твърди в. "Хъфингтън пост". Тогава ООН осъжда погазването на човешките права от Пхенян. Според "Хъфингтън пост" това е показателно за отношението на Мун към северната съседка.

Преди изборите Северна Корея показа предпочитанията си към Мун Дже Ин чрез официозния вестник "Нодон синмун", която призова южнокорейските гласоподаватели да "накажат куклената група на консерваторите", свързани с Пак.

В. "Гардиън" определя новоизбрания президент на Южна Корея за прагматик. Мун обяви, че с американския си колега Доналд Тръмп са "от една страна" в отрицателното си мнение за политиката на администрацията на Обама на "стратегическо търпение". Бъдещият президент не изключва възможността за водене на диалог със Северна Корея, но не приема да се срещне с Ким Чен Ун, освен ако режимът не се съгласи да изостави амбициите си за развитие на ядрено оръжие. Той покрепя повторното отваряне на спрения през 2016 г. съвместен проект между Северна и Южна Корея за индустриалния комплекс "Кесон", считан за символ на сътрудничество между съседките. Мун обещава също да се заеме с решаването на вътрешни проблеми като увеличаващото се социално неравенство и младежката безработица, както и реформа в семейните конгломерати, чиито връзки с висшестоящи политици са разкрити при скандала със свалената от власт Пак Гън Хе.

Мун Дже Ин има отрицателно мнение за споразумението, сключено след дълги преговори между Южна Корея и Япония през 2015 г. То засяга "жените за разтуха", използвани от японските колониалисти като сексуални робини. Според Мун споразумението е "загубило законната си сила". В случая Мун е в съгласие с Пхенян, който счита споразумението за "унизително". С отхвърлянето на предложената от Токио компенсация от един милион йени за жертвите на японското колониално управление, Мун би поставил разделителна линия между стратегическите американски съюзници, твърди още "Хъфингтън пост".