Премиерът Бойко Борисов ще има четирима заместници в третия си кабинет - двама от ГЕРБ и двама - от "Обединените патриоти". Ето кои са те:

Томислав Дончев - вицепремиер 

Той е роден на 6 август 1973 г. в Габрово. Магистър по философия във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършва и втора специалност - журналистика. В периода 1997-1999 година работи като учител във Велико Търново - преподава психология, логика, етика, философия. За кратко е редактор в „Радио Габрово“. Специализира и политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша. През 2001 г. специализира “Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми” в Института НЕГЕВ, Израел.

През 2001-2004 година Томислав Дончев е изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово. В този период подготвя и управлява десетки проекти в Габрово в сферите на регионалното развитие, икономическото развитие, образованието и социалната сфера. Дончев е член на екипа “Експертни анализи” към Института “Отворено общество”, разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране (възложено след процедура по Закона за обществени поръчки с възложител Министерство на Регионалното развитие и благоустройството). Дончев е бил и независим консултант и лектор в сферите: “Подготовка и управление на проекти”, “Планиране и стратегическо управление”, „Системи за оценка и текущ контрол”. 

През ноември 2007 година Томислав Дончев е избран за кмет на Габрово от ГЕРБ. Градът става един от най-успешните бенефициенти в България за усвояване на европейските средства. За две години са подготвени 21 проектни предложения, от които 19 са получили финансиране.

През март 2010 г. той става министър по управлението на средствата от ЕС в първото правителство на Бойко Борисов. След това става депутат, евродепутат за кратко, а след това се връща в изпълнителната власт като вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика във второто правителство на Борисов. А сега - и в третото.

Красимир Каракачанов - вицепремиер по сигурността

Несменяемият лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е роден през 1962 г. в Русе. Историк и юрист. Занимава се с политика от зората на демокрацията. Става депутат в 38-ото Народно събрание, когато ВМРО е част от ОДС - коалицията, начело с Иван Костов. През 2001 г. обаче СДС и ВМРО се разделят, войводите участват в парламентарния вот с "Гергьовден", но не успявят на косъм да влязат в парламента. На следващите избори - през 2005 г., Каракачанов отново става депутат - този път в колиция БНС със земеделци и партията на Стефан Софиянски.

Сред критиките към лидера на ВМРО най-често се споменава това, че не се притеснява да вкарва партията в различни коалиционни формати за участие в избори. Партньори в различни периоди му бяха и ЛИДЕР на Христо Ковачки, и партията на Николай Бареков ББЦ, която вече не съществува, но заедно с ВМРО на последния евровот получи двама евродепутати. Един от тях - заместника на Каракачанов в партията Ангел Джамбазки.

Каракачанов е два пъти кандидат за президент - през 2011 и през 2016 г. Първият път взе едва около 1% от гласовете, докато като кандидат на "Обединените патриоти" миналага година стана трети с 15% от вота. Когато "Патриотичният фронт" реши да подкрепя второто правителство на Борисов в 43-ия парламент, името на Каракачанов също се завъртя като потенциален военен министър. Но тогава патриотите отказаха министерски постове. 

През 2006 г. за първи път името му излиза като агент на Държавна сигурност с псевдоним "Иван". По-късно - когато започва да работи комисията по досиетата в сегашния й вид, досието му е потвърдено - той е сътрудничил на тоталитарните служби през 1989 г.  - тоест съвсем в края на режима, когато Каракачанов е съвсем млад. Сътрудничил по "македонския въпрос". Факт е обаче, че името му не излиза в предишни години - по времето на ОДС, когато според закона за досиетата "активните" кадри на службите не биват огласявани. Според източници от новата управляваща коалиция обаче досието не било спънка за европейските и атлантическите ни партньори Каракачанов да е военен министър и вицепремиер в сектора "сигурност".

Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика

Лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединените патриоти" в крайна сметка също ще е заместник на Бойко Борисов. Но без порфейл. До последно разказите от преговорите между ГЕРБ и патриотите говореха, че Симеонов не иска подобен пост, а настоява "Обединените патриоти" да получат ресор енергетика. ГЕРБ обаче не се съгласили. 

Валери Симеонов е роден 14 март 1955 г. в Долни чифлик, област Варна в семейство на военен (запасен полковник от армията) и учителка. Завършва ямболската математическа гимназия с пълно отличие. Оттогава датира приятелството му с Волен Сидеров, който е от Ямбол и също е възпитаник на математическата гимназия. Завършва електроинженерство във ВМЕИ – София. Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик. От 1985 г. до 1991 г. е енергетик в най-тежкото производство на металургичния комбинат край Дебелт – прокатната линия на Стан-300. Синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ в комбината.

Симеонов влиза в политиката като един от основателите на СДС в Бургас. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс "Меден рудник" през 1992 г. На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия. Той притежава и бургаския вестник „Десант“.

Симеонов става част от "Атака" след създаването й от Сидеров. През 2007 г. Симеонов става общински съветник в Бургас, а заради работата си с ГЕРБ тогава оглавява и общинския съвет, но няма и две години по-късно подава оставка. През 2011 г. напуска "Атака" и става съучредител на „Национален фронт за спасение на България“. Депутат е в последните два парламента, а след 7-години отново сяда на една маса и влиза в една коалиция със стария си приятел, а след това за известно време неприятел, Волен Сидеров.

Екатерина Захариева - вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи 

Екатерина Захариева е юрист, родена е в Пазарджик през 1975 г. Тя става заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов, когато министър е Росен Плевнелиев. След като той става президент, тя поема поста главен секретар на институцията. В първия служебен кабинет на Плевнелиев Захариева става вицепремиер и регионален министър, а след края на мандата на служебното правителство става Началник на кабинета на Държавния глава. Вицепремиер е и във второто временно правителство на Плевнелиев. 

В кабинета "Борисов 2" Захариева изненадващо излезе от "Дондуков 2" и оглави Министерството на правосъдието, след като Христо Иванов подаде оставка заради "опрасканата" конституционна реформа. По нейно време обаче се приеха промените в Закона за съдебната власт и това бе голяма гордост за ГЕРБ, които настояват, че това е важният елемент от съдебната реформа.