Напрегнати разговори за ресорите в бъдещия Министерски съвет в последните дни преди съставът му, начело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, да бъде гласуван от парламента в четвъртък.

Очаква се имената на министрите да станат ясни в сряда - денят преди гласуването, но до днес още има неясноти. Според източници от преговарящите екипи една от спорните теми между партньорите е кой да поеме ресора "енергетика". Съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов настоявал до последно формацията да го поеме. От ГЕРБ обаче предпочитали да дадат в замяна други икономически ресори - министерствата на икономиката, на екологията и дори на туризма, но не и енергетиката. Симеонов обаче в понедерник не бил съгласен, дори и той самият да получи вицепремиерски пост без портфейл.

По-късно тази вечер се очаква среща на патриотите, на която да има последни обсъждания. Според лидера на ВМРО Красимир Караканов окончателната среща с Борисов щяла да е утре - денят, в който се очаква той да връчи изпълнен мандата на президента Румен Радев.

От разпределението на ресорите обаче зависят и имената в бъдещия Министерски съвет. От няколко часа върви и друг слух - смятаната за сигурна министърка на регионалното развитие в трети пореден кабинет на Борисов - Лиляна Павлова, можело да не получи поста. Причината - проверките на прокуратурата в ресора й в последните седмици, започнати по времето на служебния кабинет. Те засягат бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, който изненадващо подаде оставка в края на миналата година. За мястото й се споменава името на бившия зам.-министър Николай Нанков - човек от нейния екип, твърдят запознати. Не е ясно дали самата Павлова няма да получи друг министерски пост - нампимер зам.-председател по европейското председателство. 

Какво се смята за сигурно?

Засега не се е появило съмнение, че от ГЕРБ вицепремиер ще е Томислав Дончев - на еврофондовете. Владислав Горанов към момента е сигурният финансов министър. Досегашната правосъдна министърка Екатерина Захариева може да смени ресора с външна политика, твърдят източниците ни. За стария й пост се върти името на изпадналата от парламента бивша председателка на институцията Цецка Цачева. Сред имената от ГЕРБ сигурни били и Красен Кралев в спорта, и Ивайло Московски в транспорта. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов засега е без конкуренция за Министерството на отбраната. Остава възможността той да е вицепремиер.

Най-вероятният образователен министър е бившият главен секретар на ведомството Красимир Вълчев. През годините той е смятан за близък до бившия министър Даниел Вълчев, но според запознати с разоговорите в последно време отношенията между последните двама не били така добри. 

Към момента, въпреки че ситуацията е динамична, се очаква Вежди Рашидов да се върне в Министерството на културата.

Какво е много под въпрос?

От развитието на преговорите за ресорите зависят и имената на останалите министри, твърдят източниците ни. Ако енергетиката остане при ГЕРБ, министър ще е Теменужка Петкова. Ако ресорът отиде при патриотите обаче, името, което се чува отдавна е на шефа на НЕК Петър Илиев, макар че не е сигурно доколко тази информация е актуална към момента. Ако патриотите вземат икономиката и екологията - за местата се въртят имената съответно на досегашния шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караиванов и на зам.-министъра на екологията по времето на кабинета "Костов" Нено Димов. Последният в момента е председател на Института за дясна политика, приеман за близък до ГЕРБ.

До вчера за сигурно се смяташе и името на Николина Ангелкова от ГЕРБ в туризма, но днес се говори, че от партията на Борисов били склонни да се откажат от този ресор в името на разбирателството с партиотите.  

За социалната политика се споменава името на управителя на НОИ Бисер Петков.

Въпреки гоямото количество слухове, за постовете в МВР и в здравеопазването се знае малко. За силовото ведомство най-прясната версия бе депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-военен министър в първия кабинет на ГЕРБ Валентин Радев. Преди дни вариант бе и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, но според запознати той самият не бил склонен да поеме министерството. Появи се и версия, че на поста можело да отиде председателят на ВАС Георги Колев, чийто мандат в съда изтича тази година. Имало и обаче и други варианти.