„Дълбоко сме озадачени от последните събития в република Македония. Опозицията фактически осъществи опит за насилствено завземане на властта в страната чрез инициативата за избор на председател на Събранието с грубо нарушение на установените процедури“, се казва в официална позиция на Министерството на външните работи на Руската федерация.

Точно изборът на шеф на парламента бе поводът за демонстрацията и нахлуването в сградата на Събранието, при която пострада лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, както и част от албанските депутати.

Руското външно министерство отбелязва как Европейският съюз и САЩ веднага са приветствали избора на новия председател на Събранието, който е бивш командир от проалбанската „Народна освободителна армия“.

„Такава мълниеносна координирана реакция несъмнено говори за „помощ отвътре“ за македонската опозиция. Това отново потвърждава тезата, че главната причина за вътрешнополитическата криза в Македония е грубото вмешателство във вътрешните работи на тази страна“, продължава позицията.

Русия оценява случая като манипулация на избора на гражданите на Македония с цел да се отстрани законното правителство.

Според Москва, целта е да промени държавата на основота на т.нар. тиранска платформа.

Русия призовава решението да се търси в диалог между политическите сили в Македония и да се прекрати всяко външно участие.