Гарантирането на сигурността в киберпространството може да стане една от приоритетните теми на първата среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Това заяви Андрей Крутских - специален представител на руския президент по въпросите на международното сътрудничество в сферата на гарантирането на информационната сигурност и посланик със специални поръчения.

"Президентите на Русия и САЩ безспорно ще се срещнат и ще обсъдят целия спектър от въпроси и актуални проблеми от международен характер, но темиата за стабилността, доверието и сигурността в киберпространството може да стане една от приоритетните", каза той не конференция в Германия.

Думите му са цитирани от в. "Комерсант“.

Той съобщи също, че през януари руските власти по искане на отиващата си администрация на Барак Обама изпратили във Вашингтон "разширен отговор на всички въпроси" за предполагаемата намеса на руски спецслужби в американските избори. Москва предложила на новата администрация да се договорят за мерки за предотвратяване на инциденти в сферата на използването на информационно-комуникационните технологии.

Русия е силно разтревожена, че може против волята си да бъде въвлечена в пряка конфронтация със САЩ, каза още Крутских. Той обаче не уточни какви точно са предложенията на Москва, предадени на Вашингон.

Възможно е Путин и Тръмп да се срещнат още в края на май. Първият им личен контакт трябва да определи дали има шанс за нормализиране на отношенията между двете страни.

Засега не се оправдават надеждите, които бяха свързвани с победата на Тръмп. През последните месеци представители на новата администрация на САЩ обвиниха Русия в намеса в изборите, умишлено разпространяване на противоречиви данни за химическата атака в провинция Идлиб в Сирия и доставки на оръжие за талибаните в Афганистан. Реторичното противостоене започна да се усилва както заради Сирия, така и заради Северна Корея.