Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският технологичен гигант Apple се сдоби днес със специално разрешение - да тества технология за автономни автомобили в щата Калифорния, САЩ, съобщи в. "Индепендънт".

Така компанията се нарежда до автомобилни и технологични концерни като Google, "Форд", "Фолксваген", "Даймлер", "Тесла" и "Дженеръл Моторс", които също ще експериментират със своите проекти за самоуправляващи се коли в щата.

Самото разрешително е много специфично - то позволява да се правят тестови карания с три автомобила, одобрени са шестима шофьори. Всички коли са от един модел - Lexus RX450h от 2015 г. 

За разлика от гореозброените компании обаче, от "Apple" досега не са признавали, че смятат да разработват автономна или електрическа кола. През последните години обаче компанията в Купертино купува разработки, малки компании, патенти и наема десетки автоспециалисти. Всичко това подклажда слухове, че хората на покойния Стийв Джобс също искат парче от баницата на бъдещето в автомобилната индустрия.

"Това потвърждава слуховете, че "Apple" поне се заиграва с идеята да се включи в някакъв капацитет в бизнеса с автономни коли", обяснява Крис Тиодор, консултат и бивш вицепрезиден на "Форд" и на "Крайслер".

Той обяснява, че в този си вид позволението не означава, че "Apple" ще правят автомобил от нулата, а че по-скоро искат да тестват допълнителен софтуер и хардуер. В епохата на компютри в колите е нормално те да имат периферия, както и компютрите на бюрата ни. Тоест може да става дума просто за интеграцията на iPhone в бъдещите автономни коли, например.

От компанията отказаха да коментират, но наскоро техният директор по цялост на продуктите Стийв Кенър заяви, че те инвестират сериозно в изследването на машинно обучение и автомация в много области, включително в трансорта.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.