В четвъртък Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че е имало „сериозни пропуски“ в реакцията на Русия при терористичния атентат в училището в Беслан, Северна Осетия, в резултат на който през 2004 г. бяха убити 330 души, предава АФП.

Русия е осъдена да плати около 3 млн. евро на жалбоподателите, съобщава ТАСС.

"Съдът постанови, че Русия трябва да плати на жалбоподателите 2,995 млн. евро като компенсация за морални щети, както и 88 хил. евро за разходите по делото", се казва в съобщение от съда. 

Съдът разкритикува Москва за разследването на случая. По време на кризата в Беслан чеченски сепаратисти взеха над 1000 души за заложници, голяма част от тях деца, в първия им учебен ден 1 септември. Макар руските власти да са получили информация, че се планира нападение, „не е направено достатъчно, за да бъде попречено на подготовката“, като дори охраната на училището не е била подсилена.

Кризата приключи, след като руските спецчасти атакуваха сградата. Според разкази на очевидци те са използвали непропорционално сила, за да обезвредят терористите, като са пострадали и много от жертвите.

Никой от руските власти не беше подведен под отговорност за огромния брой убити, сред които 186 деца.

В решението си съдът още се произнася, че "мощни оръжия като оръдия, гранатомети и огнехвъргачки" са били използвани при превземането на училището и това е допринесло за многото жертви.

Роднини и оцелели от Беслан се обърнаха към ЕСПЧ, като се позоваваха на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека (право на живот). Жалбоподателите твърдяха, че държавата не е успяла да защити гражданите от заплахата за техния живот и не е провела необходимото разследване на събитията. Според тях има много недостатъци при планирането и провеждането на преговорите с терористите и при спасителната операция. При това някои от тях смятат, че смъртта на жертвите е била резултат от непропорционалното използване на сила от страна на държавни служители, използването на тежко въоръжение, непрофесионалните и некоординирани действия на щаба и др. Жалбата беше подадена от 409 души.

Русия съобщи, че ще обжалва, потвърдиха от Министерството на правосъдието в Москва. 
По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли като „неприемливо“ съдебното решение на европейския орган, съгласно което Русия не е предприела необходимите мерки, за да предотврати трагедията.