Анди Каулсън - бившият директор на отдела по връзките с обществеността в канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън, бе признат за виновен в заговор за подслушване на телефонни разговори, предаде Си Ен Ен.

Преди да отиде на работа при министър-председателя, той бе издател на в. "Нюз ъв дъ уърлд", собственост на австралиеца Рупърт Мърдок. Същевременно друг приближен на Мърдок човек - Ребека Брукс, ръководила вестника преди Каулсън, бе оправдана.

Това реши днес Олд Бейли, както наричат Централния наказателен съд в Лондон. Решението бе обявено след близо тригодишно разследване.

Смята се, че в периода 2000 - 2006 г. в. "Нюз ъв дъ уърлд" подслушвал телефоните на 600 души, сред които редица знаменитости като Пол Маккартни и Хю Грант, кралски особи, роднини на жертви на войните в Ирак и Афганистан или на жертви на престъпления. Това става под ръководството първо на Анди Каулсън, а след това на Ребека Брукс.

Общо осемте подсъдими по случая бяха обвинени в незаконно прехващане на съобщения, подкупване на чиновници с цел получаване на сензационни информации и укриване на доказателства. Присъдите по такива обвинения са тажки.

Г-жа Брукс първо започва работа в изданието като секретарка, но с рекордна скорост се изкачва в йерархията на вестника, а после и на компанията "Нюз интернешънъл", британския клон на медийната империя на Мърдок.

Ребека и съпругът й Чарли поддържали приятелски отношения с премиера Дейвид Камерън, който пък нае Каулсън в екипа си още през 2007 г. 

В резултат на разкритията таблоидът с над 150-годишна история спря да излиза.