“MTG иска да продаде всичко в България“. Публикация с такова заглавие се е появила още в четвъртък вечерта на сайта на авторитетния бизнес всекидневник „Дагенс индъстри“ в Швеция. Изданието твърди, че Modern Times Group (MTG) планира да се изтегли изцяло от България след като е инкасирала загуби от няколко милиарда. (в крони, 10 крони са едно евро – б.р.)

Бизнес всекидневникът не посочва нито купувач, нито срок за сделката. Но отбелязва, че вероятно „Нова“ ще бъде продадена шест пъти по-евтино, отколкото бе купена преди девет години.

Придобиването на „Нова“ бе най-скъпото вложение на MTG – през 2008 година те платиха 620 милиона евра за "Нова телевизия", кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева", които бяха собственост на гръцката "Антена груп". След това „Нова“ навлезе по-активно в онлайн бизнеса и придоби групата „Нетинфо“, която притежава VBOX7 и новинарския портал „Вести“.

Сега очакваната цена за целия бизнес е около 100 милиона евро, пише „Дагенс индъстри“.

Пред изданието Щефан Вард от "Суедбанк" коментира, че след оттеглянето от Източна Европа ще последва преструктуриране на групата по-далеч от традиционната телевизия, фокусиране върху скандинавския дигитален пазар и развиване на платформата Viaplay по подобие на американската Netflix.

"Нова броудкастинг груп" все още няма коментар по съобщението.