Днес Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийския градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП НДСД), представлявана от председателя Веселин Марешки. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение, откъдето цитират като правно основание Закона за политическите партии.

След извършена проверка от СГП са установени три основания за разпускане на политическата партия, допълват оттам.

1. ПП НДСД не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г.;

2. Партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и Устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство;

3. Видно от представените от ЦИК данни политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

Както Клуб Z писа, прокуратурата се задейства в резултат на писмо от ЦИК, с което ги уведомяват, че "лицето Веселин Найденов Марешки членува в две партии – партия „Воля", регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г., и партия „Национално движение за свобода и демокрация", регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г.