В рамките на 14 дни Върховният административен съд ще се произнесе с окончателно решение по въпроса дали референдумът, иницииран от Слави Трифонов през 2016 г., събира нужните гласове, за да бъде задължителен.

Петчленен състав на съда заседава днес на последна инстанция по жалбата, внесена от екипа на Трифонов. Малко над 11 500 гласа не достигат, за да бъдат въпросите приети в закона от депутатите без промяна. Независимо от решението на съда обаче новото Народно събрание трябва да обсъди и разгледа въпросите на референдума - за мажоритарно гласуване, задължително гласуване и намаляване на партийната субсидия на 1 лев, тъй като активността мина 20%. 

През февруари ВАС уважи жалбата на Трифонов, след като експертиза показа, че Централната избирателна комисия не е преброила близо 500 гласа. Те обаче не достигат, за да бъде народното допитване задължително. Екипът на Трифонов поиска съдебна математико-статистическа експертиза и повторно преброяване, но в края на март съдът отказа с довода, че в касационно производство не се назначават експертизи.

След изборите на 26 март Слави Трифонов излезе с ултиматум към бъдещите депутати - даде им две седмици, за да започнат обсъждането на въпросите, и два месеца, за да ги приемат в закон. В противен случай...

"Ако след този срок вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права."

След като опита да прочете писмото си в ефира на своето предаване обаче, бТВ не излъчи епизода. На следващия ден тв водещият даде пресконференция, на която обвини бТВ в цензура. И заяви, че в следващия епизод пак ще прочете своето писмо. Това обаче не се случи и "Шоуто на Слави" продължи без проблеми.