Върховният административен съд (ВАС) отказа ново броене на пликовете и гласовете за референдума на Слави Трифонов, съобщи bTV. 

Мотивът на ВАС за отказа е, че при касационно производство на трета инстанция не се назначават нови експертизи и не се назначават вещи лица. Самото дело е насрочено за 6 април по жалбите на Слави Трифонов и на ЦИК. През февруари съдът реши, че активността на референдума е сбъркана, но въпреки това гласовете не са достатъчно, за да стане резултатът от допитването за въвеждане на напълно мажоритарна система в два тура задължителен за Народното събрание.

Според магистратите ЦИК неправомерно е определила броя на участвалите граждани само по намерените в кутиите за гласуването пликове. Според съда броят на гласувалите граждани е с около 500 повече, но общият брой на валидните гласове отново е с над 11 000 по-малко от определения в закона. Тоест - Народното събрание няма задължение да въведе в законодатеството решенията от допитването. Трябва само да ги разгледа, без задължение как да се произнесе. 

Решението на ВАС по казуса ще излезе до 5 май и ще бъде окончателно.

Преди дни Слави Трифонов постави ултиматум на новите депутати, като заяви, че ако до две седмици не започне работата за приемане на промените в референдума, ще излезе на протест пред парламента.