Идеологът на Брекзит Найджъл Фараж опита днес да открадне шоуто на проевропейските партии в Европейския парламент, докато обсъждаха резолюция за условията на развода между ЕС и Великобритания.

В характерния си екстравагантен стил Фараж, лидер на групата „Европа на свободата и пряката демокрация“, сравни ЕС с мафия заради исканията Обединеното кралство да плати близо 60 милиарда евро преди напускането си и да спазва европейските икономически и социални стандарти, за да запази достъпа си до единния пазар.

Фараж нарече сметката, която ЕС вероятно ще представи на Великобритания да плати за поети вече финансови ангажименти към него, „бележка за откуп“.

„Вие се държите като мафия. Мислите си, че сме заложници. Не, свободни сме да си тръгнем“, каза Фараж.

Председателят на парламента, италианецът Антонио Таяни, го прекъсна със забележката, че сравнение между ЕС и мафията е недопустимо. Фараж отговори: „Окей“.

Той заяви, че Обединеното кралство не е длъжник на Европа, а инвеститор в нея и вместо да му иска пари, тя би трябвало „да му направи предложение, което то не може да откаже“.

"Ние не търсим да накажем Обединеното кралство, ние просто искаме то да изпълни ангажиментите, които е поело като член  на ЕС, с други думи - да си уредим сметките, нито повече, нито по-малко, г-н Фараж", отговори главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС французинът Мишел Барние, бивш земеделски и външен министър на страната си и два пъти неин еврокомисар.

Лидерите на проевропейските политически групи – дясноцентристката Европейска народна партия, левицата в лицето на „Социалистите и демократите“, либералите, зелените и крайната левица в изказванията се очертаха изискванията си, без чието изпълнение не биха одобрили бъдещо споразумение за раздяла с Великобритания.

За да влезе то в сила, Европейският парламент трябва да го ратифицира.

Ако двете години преговори, които Договорът на ЕС предвижда, не произведат споразумение, следва т.нар. „твърд Брекзит“, т.е. Великобритания губи членството си със спонтанно прекъсване на икономическите и политическите връзки с Европа, рискувайки търговска война, несигурност за гражданите ѝ в Европа и за европейците на Острова, хаос по границите.

Британската министър-председателка Тереза Мей на 29 март поиска официално страната ѝ да напусне ЕС с писмо съгласно член 50 от неговия договор. Лидерите на останалите 27 държави се събират на извънреден съвет месец по-късно в Брюксел, за да одобрят мандата за преговори.

Постигане на справедливо споразумение за правата на европейските граждани в Британия и на британците в ЕС, запазване на отворената граница между Северна Ирландия и Република Ейре, която остава в ЕС, уреждане на финансовите задължения на Обединеното кралство към съюза са част от основните искания, които поставя резолюцията на парламента.

Евродепутатите искат страните първо да постигнат споразумение за условията на раздялата и за тригодишен преходен период, през който да договорят бъдещите си търговски, икономически и политически отношения. Такава е и позицията на Европейската комисия, изразена днес от председателя ѝ Жан-Клод Юнкер.

"Не може да има преговори по новите взаимоотношения, преди да бъдат изяснени условията за разделянето", каза той на евродепутатите.

Европа иска да запази тясното си сътрудничество с Великобритания в сферата на сигурността и отбраната. В писмото си по чл. 50 обаче Мей предупреди, че британският ангажимент към континента в това отношение ще бъде намален, ако останалите условия на напускането са неприемливи за Лондон.

По-рано тя беше заплашила, че при „твърд Брекзит“ Великобритания може да отговори с данъчен дъмпинг, за да привлече международните инвеститори от Европа. „Никакво споразумение е по-добре от лошо споразумение“, беше предупредила Мей.

Единство, недопускане на несигурност и решаване на въпроса за границата между Северна Ирландия и Ейре са трите условия за успешни преговори, които формулира Барние.

"Сценарият "без сделка" не е този, който търсим, ние се стремим към успех", каза той.

"Неорганизирано напускане на Обединеното кралство е най-лошият вариант, който ще има много неблагоприятни последици", каза Юнкер.

Бъдещото споразумение трябва да покаже „какво означава да напуснеш ЕС“, заяви в днешното си изказване председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер. Той посочи, че Обединеното кралство няма да може да остане само в тези части на ЕС, от които има изгода, като например Европол с информационния му архив или европейските изследователски програми.

„Няма да има избиране на черешки“, каза Вебер, прибягвайки до крилатия израз за т.нар. избирателно членство или „Европа а ла карт“.

„Страна извън ЕС никога не може да се радва на същите условия като страна-членка“, каза лидерът на „Социалистите и демократите“ Джани Питела. „Никога няма да позволим пред вратите на Европа да се създаде данъчен рай“.

Лидерът на либералите Ги Верхофстадт, който е представител на парламента в преговорите за Брекзит заяви, че той е следствие от „борба за власт в Консервативната партия, която излезе от контрол... и от глупост“.

„Ще дойде ден, когато млад мъж или жена ще опитат да доведат отново Британия в ЕС“, каза Верхофстад.  

Той подчерта, че преди 44 години Обединеното кралство е влязо в ЕС като „болният човек на Европа“, а днес излиза като една от най-силните му държави.