Служебното правителство е взело решение да прекрати процедурата за отдаване на концесия на Летище "София". Новината съобщи говорителната на кабинета Ирина Белчева.

Неотдавна министърът на транспорта във временния кабинет Христо Алексиев заяви, че в процедурата има нередности, а и идеята парите от концесията да отидат за оздравяне на БДЖ на кабинета "Борисов" 2 според него е несъстоятелна.

 
Процедурата се прекратява поради наличието на обективни обстоятелства, които не са били предвидени при приемане на решението за откриване на процедурата, каза Белчева.

Обявлението за концесията бе обявено от второто правителство на Бойко Борисов, като след това на четири пъти срокът за подаване на офертите бе удължаван. Последният валиден срок бе 19 май 2017 г. Основно изискване към кандидатите бе минимално еднократно концесионно плащане от поне 550 млн. лв. без ДДС, с които трябваше да се погасят дълговете на БДЖ и да се купят нови влакове. Отделно операторът на летището трябваше да плаща годишно концесионно възнаграждение не по-малко от 7 на сто от общия размер на нетните приходи на летището от всички дейности за текущата година и да вложи най-малко 306.5 млн. лв. в развитието на летището в следващите 35 години; да изгради напълно нов пътнически Терминал 1 с капацитет на обслужване 3 млн. пътници годишно.

За прекратяване на концесията на летище "София" настояваха БСП, синдикатите и служители на държавното дружество, управляващо в момента летището.

По настояване на президента Румен Радев е направена проверка и на фактора "Сигурност" в концесионната процедура. Според тръжната документация тя има едва 5% тежест при избора на концесионер, стана ясно през март, когато Алексиев за първи път обяви намерението за прекратяване на концесията.