Потомците на войници на Александър Велики ще бъдат смятани за самостоятелно малцинство в преброяването на населението в Пакистан, предаде ДПА.

Съд в страната постановил местните власти да смятат тези хора за отделно религиозно малцинство при националното преброяване.

Става дума за общността келаша от около 4000 души. Тя обитава планински район край по границата с Афганистан. Нейните религия и култура се отличават от тези на съседните мюсюлмански племена. Смята се, че келаша са потомци на Александровите войници, останали по пасищата в днешен Пакистан, докато армията на Александър Велики е продължила похода си към Индия.

Активисти на келаша внесли петиция в местен съд с настояване техните сънародници да бъдат преброявани отделно. Причината за иска е, че във формулярите за преброяването на населението има графи само за ислям, хиндуизъм и християнство, а други религиозни малцинства като келаша са подминати.

Това е първото преброяване в Пакистан от 2008 г. насам. По-данни от миналата година населението на страната е почти 202 милиона души. По този показател Пакистан заема шесто място в света след Китай, Индия, САЩ, Индонезия и Бразилия.