Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на финансите Кирил Ананиев е изпратил отговор до Мартин Димитров и Петър Славов от Нова Република за това кои са собствениците на данъчните складове за горива в България и кой с какви капацитети разполага. Двамата водеха дело срещу отказа на Министерството и спечелиха на последна инстанция във Върховния административен съд.

„Данните ще покажат дали става дума за картел или още по-лошо – за монопол“, коментира още преди изборите Мартин Димитров.

Нова Република призова данните да бъдат публикувани преди изборите, което не се случи. Не се случи и влизането им в парламента. Вчера обаче са получили данните от финансовия министър и обявиха, че вече е безспорно, че става дума за монопол на „Лукойл“ и за това българите плащат много по-скъпи бензин и дизел.

"Това е най-грижливо пазената тайна в държавата", заяви на извънредна пресконференция Петър Славов.

Данните са за 2014-2015 година. Общо капацитетът на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 милиона и 400 хиляди литра са притежание на две компании - „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Тези две фирми са собственици на 82% от капацитетите в данъчните складове за дизел в България.

При бензина ситуацията е още по-драстична. Общо капацитетът на данъчните складове за бензин е 398 036 000 литра. От тях 366 милиона литра са собственост отново на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Това прави концентрация на 92% от собствеността.

Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да прекрати производството за доказване на картел на пазара на горива на дребно. КЗК обаче забрани на служителите в различните петролни компании да комуникират помежду си. 

"Ситуацията от вероятно картел се е променила към дружество с ясно изразено господстващо положение, близко до монопол", каза още Славов.

Нова Република ще сезира Европейската комисия чрез евродепутата Светослав Малинов, защото институциите в България не могат да се справят срещу монопола. 

"Данните обясняват защо българските граждани надплащат всяка година над 1 милиард лева от цените на горивата", обясни Трайчо Трайков.

Той подчерта, че КЗК веднъж казала, че има данни за картел, а два дни след изборите решила, че няма.

"Ние обаче го виждаме. КЗК да се счита за сезирана", каза още той.

Трайков обясни, че законът дава правомощия на Министерския съвет да предприеме мерки за налагане на пределни цени там, където има проблем с конкуренцията. "Да поеме на ръчно управление акцизните складове", допълни Трайков.

"КЗК може да налага санкции – те са 10% от оборота на този, който злоупотребява. Това са 600 милиона лева всяка година. Всяка година ставаме свидетели на едни срамни спорове дали да се отпуснат 40-50 милиона за коледни добавки към пенсиите. Ето ви 600 милиана. Те чакат държавата да си ги вземе", завърши Трайков.

Председателят на Нова Република в оставка Радан Кънев припомни, че преди изборите са поели ангажимент да бъдат защитник на малкия и средния бизнес от монополите и картелите.

"Сега правим точно това. За съжаление вътре в парламента няма вече кой да задава тези въпроси", каза Кънев.

В предишния парламент Мартин Димитров и Петър Славов внесоха законопроект за улесняване на конкуренцията при данъчните складове за горива. Сега Нова Република го предложи на парламентарните партии.

"Нека видим кой ще има смелост да го внесе", каза Славов.

Ето данните за обемите на складовете за 2014-2015 година в литри, както са били предоставени от Министерството на финансите:

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.