"Миналото лято една голяма група хора почувства необходимост да говори и обсъжда как да бъде възстановен нормалният политически процес в България."

Така бизнесменът Иво Прокопиев описа героите в изтекла през последните дни стенограма, в която той, Христо Иванов, Радан Кънев и други представители на дясното и политически активисти обсъждат подходящия кандидат-президент на дясното. Прокопиев не отрече съдържанието на стенограмата, като отбеляза, че някой на срещата явно е водил бележки, за да инфорира тези, които физически не са били на дискусиите. И призна, че е бил на няколко такива срещи.

"Този процес завърши с една публична среща в "Независим театър", на която Христо Иванов обяви, че влиза в политиката. Участваха над 300 души. Такава беше и срещата, за която се говори в последните дни."

По негови думи групата е "много шарена и доста престижна".

"Има лидери на бизнеса, на обществено мнение, успели хора в спорта, културата. Това е, колкото и да е нескромно, някакъв вид извадка от стопанския и бизнес елит на България", отбеляза той. "Няма нищо конфликтно, проблемно, скандално."

На въпрос дали е учавствал във финансирането на тази група, той заяви:

"Не, всички тези срещи се финансираха с 5-10 лв. в една кутия, за да се плати залата. Не финансирам нито една от тези две партии, нито съм дарявал, нито съм финансирал. Не че нямах възможност, една от причините да не го направя е именно целият този шум, който се вдигна."

Според него България в последните 10 години е забавила "изключително много своето развитие, тя върви назад", и е останала на "пълен автопилот, без никакви цели". На въпрос дали е добре бизнесът да влияе в политиката и след това да има зависимост между политици и бизнес, той отговори:

"Има бизнес и бизнес. Има бизнес, който очаква услуги от властта, има и друг бизнес, който просто очаква правила и възможност да реализира възможностите си."

И добави, че след като Радан Кънев и Христо Иванов са показали, че не могат да се обединят, бизнесът се е оттеглил.

Прокопиев коментира и отношенията си с бившия държавен глава Росен Плевнелиев, като отбеляза, че двамата още са близки и президентът поначало винаги остава в политиката.

"Той ще се занимава по-скоро с външна политика, отколкото с българската", отбеляза той.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "от време на време си пишем смс-и". И отбеляза, че в момента няма намерение да участва активно в политиката.