Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сирийският режим може да е извършил военни престъпления и престъпления срещу човечеството с помощта на Русия, виновните за които трябва да бъдат намерени и наказани, заяви днес Европейският съюз.

„Съветът ... призовава режима и неговите съюзници, особено Русия ... да положат всички усилия, за да осигурят: пълно спиране на бойните действия; вдигане на блокадите и пълен, безпрепятствен и устойчив хуманитариан достъп“, се казва в приетия днес заключения на Съвета на външните министри на ЕС.

Те осъждат продължаващите „системни, широко разпространени и груби“ нарушения на човешките права и на международните хуманитарни норми „от всички страни, особено от сирийския режим“.

„Това трябва да спре и виновните да бъдат подведени под отговорност“, пише още в заключенията. „Съветът осъжда използването на глад срещу цивилни като метод за водене на война чрез обсаждане на населени територии както и насилственото преместване на население, като и двете могат да представляват военни престъпления или престъпления срещу човечеството“.

Министрите одобриха на днешното си заседание стратегия на ЕС за Сирия, която включва край на войната и политически преход, подкрепа за политическата опозиция и нейното обединение, защита за демокрацията, човешките права, свободата на словото, засилване на гражданското общество и неговите организации, икономическа и хуманитарна помощ за Сирия.

Министрите подчертават, че ЕС е готов да участва в следвоенно възстановяване на Сирия, само при условие, че бъде постигнат траен и устойчив мир, което според ЕС е невъзможно при сегашния режим на президента Башар Асад.

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от декември 2015 г. не поставя изрично условие Асад да бъде изключен от преговорите в Женева за политическо решение на конфликта, каза френският външен министър Жан-Марк Еро.

„Франция обаче и за миг не си представя, че тази (бъдещата – б.а.) Сирия може да бъде управлявана от Башар ел Асад. Той е отговорен за сегашната ситуация“, каза Еро.

Европа отказва да участва и в незабавни „възстановителни и стабилизационни усилия, които биха могли да подкрепят „социално и демографско инженерство“.

Сирийската гражданска война, която навлезе в седмата си година досега е взела над 300 000 жертви и е прокудила 5 милиона души извън страната. Вътрешните бежанци са 6,3 милиона. Тринадесет и половина милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, а 1,5 милиона живеят под обсада.

Коментари

Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Тия изперкаха окончателно

Европа крепи мутренски правителства в Европа, организира заедно с Щатите погроми и преврати в Африка и Близкия Изток, спонсорира терористични групировки, а резултатът от тези неща е мизерия за десетки милиони и още имат наглостта да пробват да се мешат там, където ги удариха през ръцете? Я стига.
 's picture

Neandertalec

Те идилци си говорят на руски

Те идилци си говорят на руски, на руски са им и пътните табели!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.