Лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска и получи вот на доверие от пленума на партията. 118 членове на националния съвет са я подкрепили единодушно, като гласуването е било явно.

Преди това Нинова отчете пред пленума на партията изборните резултати. Тя благодари на актива за работата и изтъкна, че структурите са в основата за високия резултат - 955 490 гласа. Според изказването на Нинова партията бележи сериозен ръст, но в крайна сметка е загубила изборите. Водачката на БСП заяви, че иска пленумът да й гласува вот на доверие, като каза, че ако не го получи ще подаде оставка.

"Поемам отговорността за загубата на тези избори, искам от вас вот на доверие. Ако не го получа, се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези 1 млн. българи и за България, която трябва да променим. Сигурно ще се чуят много мнения за отговорност. Така е, всеки носи отговорност, но колективната отговорност е безотговорност. Отговорността се носи в първо лице единствено число", заяви Нинова.

Тя повтори, че това е най-добрият резултат за БСП в последните години и по-добър от този на първия тур на президентския вот. И допълни, че партията е първа сила в 7 области и 108 общини, като на последните парламентарни избори те са били едва 38. Каза още, че БСП има депутати във всички области.

Вотът за социалистите  в чужбина бил увеличен 5 пъти.

В София в сравнение с 2014 г. социалистите качват резултата си с 15%, като в "Красна поляна" са първа сила. Такова е увеличението и в областните центрове. В по-малките градове БСП качва със 7%, а в селата с 8%.

10% от гласувалите за БСП на предишните избори са подкрепили ГЕРБ, а 2% реформаторите. 2% са били за патриотите, 2% за ДПС, 2% за АБВ, а 7% от избирателите на социалистите преди не са гласували.

"Загубихме тези избори. Спокойно и мъдро да видим защо", каза Нинова.

Тя отрече твърденията, че БСП не е показала проевропейско поведение. Посочи, че и в други европейски страни има противници на СЕТА и на санкциите срещу Русия, но никой не ги обвинява, че са антиевропейци.

"Критикуваме не ЕС, а европейската десница, която го доведе до това състояние", каза Нинова.

За пореден път тя заяви, че изявлението й за демокрацията, която й е отнела много, е извадено от контекста. Според Нинова от тези, които са решили за кого ще гласуват в последната седмица, 25.3% са предпочели ГЕРБ, а 20,2% - БСП. Тя каза още, че партията е допуснала нейните противници да правят внушения, че ще вдига данъците.

Пленумът прие декларация срещу повишаването на цената на природния газ. В нея се казва, че това повишаване ще повлече като лавина цените на всички стоки и услуги.