Ето ги и резултатите на ЦИК при 100% обработени изборни протоколи от всички Районни избирателни комисии. От тях става ясно, че ГЕРБ получават 32,65% от гласовете, а БСП - 27,20%, тоест разликата между тях е 5,45% или 191 793 гласа.

Разликата между "Обединени патриоти" и ДПС пък е едва 2 537 бюлетини, показват още данните. "Воля" прескача парламентарната бариета от 4 % с няма и две десети от процента - 0,14 на сто.

Според тези данни най-вероятното разпределение на мандатате в 44-ия парламент е 96 депутати за ГЕРБ, 80 - за "БСП за България", 26 за "Обединени патриоти", 26 за ДПС и 12 за партията на Веселин Марешки. Друг вариант бил ГЕРБ да загуби едно място за сметка на патриотите. При другите партии засега не се очаква разместване.

От това излиза, че ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат 1 глас повече от нужните 121 за парламентарно мнозинство или точно 122 гласа, което изглежда най-вероятната коалиционна управленска формула.

БСП, ДПС и "Воля" дори заедно нямат мнозинство. Оттук нататък как ще се разпределят гласовете по региони е въпрос на сметки от ЦИК според резултатите във всеки един от 31 избирателни района. Системата "Хеър-Ниймайер" "дава" мандати на всички според получените бюлетини при първото "завъртане" на разпределението, след което дава мандат на партията с най малък остатък от гласове до нужните за пълен мандат.

Извън коалиция единственият хипотетично възможен вариант за управление е кабинет на малцинството на ГЕРБ, въпреки че това би бил и рисков вариант с резултат под 100 депутати. Тогава има опция за "плаващи" мнозинства с патриотите, с депутати от "Воля" и с подкрепа от ДПС, а защо не и от избраници от БСП, ако има консенсусни теми. Но форматът ще е еднопартиен. Самият Бойко Борисов в изборната нощ каза, че се надява да му се налага да прави по-малко компромиси, отколкото в предишния мандат.