Руският президент Владимир Путин бе обвинен в "допингирана пропаганда" по време на изборите в САЩ, предаде Юронюз.

Обвиненията отправи американският сенатор демократ Марк Уорнър от Комисията по разузнаването. Тя изслушва шефовете на ФБР и Агенцията по националната сигурност за събраните данни около възможни контакти на приближени до американския президент с Кремъл. Готовност да бъде разпитан изрази Майкъл Флин - доскорошният съветник на президента Доналд Тръмп по националната сигурност.

"Путин е наредил кампания, изградена с цел подкопаване на нашите избори", заяви Марк Уорнър.

Напълно съгласен с него е Клинтън Уотс - старши асистент по програмата за национална сигурност на Института за изследване на външната политика.

"Кремъл може да срива демокрациите отвътре с два ключови елемента - разпада на ЕС и разединяването на НАТО", каза той.

Сенатори заявиха, че руски хакери може да са повлияли на миналогодишното гласуване във Великобритания за излизане от ЕС, и предупредиха, че може да има отново намеса на предстоящите избори във Франция и Германия.

Докато бяха отправяни тези обвинения, самият Путин се подигра с нападките срещу него. Той бе на арктически форум в Архангелск, където бе запитан дали ще бъдат намерени доказателства за руска намеса. В отговор президентът каза:

"Рейгън, когато обсъждаше данъците, каза: "Четете по устните: No!"

В действителност обаче тези думи са казани от Джордж Буш-старши, управлявал след Рейгън, отбелязва Юронюз.

Сред многобройните обвинения срещу Кемъл са тези за наемането на голяма мрежа от тролове и използване на устройства за хакване и заразяване на компютри, известни като "ботове", с цел разпространяване на фалшиви новини и дезинформация. Всичко това е било насочено към щати като Уисконсин и Мичиган, подкрепящи Демократическата партия. Там Доналд Тръмп с мъка спечели срещу Хилъри Клинтън.

Междувременно сенаторът Марко Рубио съобщи, че хакери са се опитвали да проникнат в компютрите на предизборния му щаб през миналата година.

"През юли 2016 г. членове на моя щаб, които са имали вътрешна информация за него, са били атакувани от IP адреси от неизвестно място в Русия. Опитът е бил неуспешен", каза той пред Сената.

Рубио бе сред кандидат-президентите на републиканците, но загуби на първичните избори.

„Също така през последните 24 часа, вчера сутринта, бе направен втори опит, отново срещу бивши членове на моя щаб, които са имали вътрешна информация. Атаките отново са дошли от IP адреси от неизвестно място в Русия и отново опитът е бил неуспешен“, добави сенаторът.