Бойко Борисов със сигурност ще е премиер на следващото правителство. Това заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков в ефира на бТВ. Той коментира срещата на Европейската народна партия в Малта, която лидерът на ГЕРБ посети преди началото на преговори за правителство.

"Бившият и бъдещ премиер очерта в дълга реч начина, по който планира да направи правителство и да управлява, и бе поздравен от залата", разказа Дянков.

Според Дянков става дума за коалиция с "Обединените патриоти", нужна за стабилно правителство и изкарване на пълния мандат - нещо, което Борисов досега не е успявал да направи два пъти.

Бившият финансов министър подчерта, че основна тема за европейските политици в близките години ще бъде "Брекзит" и това ограничава основните приоритети на бъдещото правителство, които Борисов е посочил в речта си. Те са четири, обясни Дянков, и ги изброи - довършване на строежа на магистрала "Хемус", реформа в средното образование, влизане на България в Еврозоната и условия на "Брекзит", които да не са в ущърб на България.

Според Дянков това означава, че определени министерства задължително трябва да останат в контрола на ГЕРБ - външно, на финансите, на икономиката и образователното. Той заяви, че е напълно възможно Министерството на отбраната да бъде дадено на коалиционните партньори. Известно е, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов има амбиции за поста.

Членовете на ЕНП поздравили Борисов за неговия план и го посъветвали:

"Определете 3-4 приоритета, подпишете коалиционно споразумение, това е стандарт в Европа, и вървете по тези приоритети."

Според бившия финансов министър е важно да започне работа по влизане в Еврозоната сега.

"За мен е ясно едно - ако не се направи първа стъпка да се влезе в чакалнята на Еврозоната по време на председателството, ще трябва да чакаме много по-дълго. За 6 месеца ние диктуваме приоритетите на целия ЕС", обясни той председателството.

Дянков посочи, че Реформаторският блок като членове на ЕНП са отсъствали от срещата.

Той оцени и икономическите обещания на ГЕРБ, сред които сериозно увеличаване на средната заплата и учителските заплати.

"Едно от тези обещания е нереалистично, да се каже средната работна заплата, това по никакъв начин не зависи от правителството. Минималната работна заплата наистина зависи от правителството и синдиктатите и може да се направи нещо", заяви той.

И добави, че ниските учителски заплати са едно от нещата, за които съжалява, че не е направил достатъчно по време на своя мандат като министър, и че там реалистично би било увеличение с 30%.