Акцентът в работата на следващото правителство трябва да бъдат националната цел и националното единение. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на Шестия европейски форум за социално предприемачество в Международния панаир в Пловдив, предаде радио "Фокус". Държавният глава обясни, че има различни варианти за съставянето на следващото правителство.

"Най-вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция, което означава компромиси. В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина сериозни компромиси. Нека спокойно да обмислят какво означават тези компромиси и най-важното - в никакъв случай те да не взривят бъдещото управление. Нека да дадем време на партиите да си свършат своята работа по формиране на правителство", каза президентът.

Той отказа да даде прогноза за съставяне на правителството.

"Това си е ангажимент на самите партии. Нека наистина им дадем възможност да намерят най-доброто решение за България. Очакват ни наистина доста предизвикателства", коментира Радев.

По отношение на касирането на изборите, което поискаха от ДОСТ, президентът каза, че "мераците" на Лютви Местан ще срещнат преди това оценката на българските институции.

Според Радев каузата за социалната икономика привлича все повече поддръжници във всички европейски държави, в това число и България. Той смята, че тази кауза е успешна и показва, че бизнесът може не само да преследва печалба, но и да работи и за обществения интерес.

"В последните години тази социална икономика бележи ръст, и то в условия на социално-икономическа криза. Но този ръст е факт, защото социалната икономика и предприемачество са стъпили на здрави общоевропейски ценности – за солидарнсот, за съпричастност, обществено включване, равен шанс за старт за всеки. Цивилизоваността на едно общество не се измерва с това да предостави помощ на хората в неравностойно положение и с увреждания, а да създаде такива условия, че тези хора да се чувстват пълноценни граждани на своето общество, със своя достоен труд и разгръщането на своя талант. Ето това е благородната кауза, която намира все повече подкрепа в българската държава и общество", каза президентът Румен Радев.