Служебният премиер Огнян Герджиков призова от ефира на БНТ лидера на ДОСТ Лютви Местан да научи своите избиратели на български език и след това да искат право да гласуват. Така Герджиков коментира решението на ЦИК изселниците в Турция да попълват собственоръчно на български език своите декларации, преди да гласуват.

"Който не може да си напише името на български език за какво гласува? Той знае ли какво гласува? Който иска да участва в изборите, да бъде любезен да знае този език. Когато се случват безобразия и друг път, те трябва да се пресекат. Какви български граждани са като не са научили български език? Те са длъжни по закон. Научете езика, тогава ще гласувате", каза Герджиков.

Той коментира и заканите на Местан да съди България в Страсбург.

"Нека да съди, много интересно какво ще бъде решението. Нека да си научи своите избиратели на български език, тогава да съди. Няма никакви основания. Не бяха нарушени граждански права, бяха затруднени, но това беше предотвратено своевременно. Като си научат да си напишат името на български език, тогава ще гласуват. Да си грамотен е задължение, а искат да упражнява правата си. Трябва да имат и задължения. Аз съм категоричен", каза Герджиков.

Той заяви, че не е имало директна заплаха за националната ни сигурност.

"Успяхме да парираме намесата на Турция в изборите в немалка степен. Не се стигна до неблагоприятни ситуации", каза Герджиков.

Той допълни, че няма информация други държави да са се месили в нашите избори, "освен ако са го правили зад гърба ми". Герджиков коментира и блокадата на границата от страна на "Обединените патриоти".

"Това на границата беше много неприятно. Веднага извиках министъра на вътрешните работи, шефа на ДАНС, главния прокурор. Взехме точните решения, много скоро след това нещата бяха овладени. Направи се така, че могат да преминават и автобусите, и пеша, без да се стига до конфликти. Това беше съчетание на протест с блокада. Блокадата не можа да се осъществи", каза Герджиков.

Според нето организацията на изборите е била много добра.

"Не може да няма никъде никакви проблеми. Но не е това, на което сме били свидетели на предходни парламентарни избори. Организацията беше близка до перфектната", каза Герджиков.

Той допълни, че не иска да остава дълго премиер, защото това не е толкова лесно в личен план. А за България е по-добре да има кабинет.

"Рискуваме да се изложим пред света, това да се отрази пред председателството ни в ЕС", каза Герджиков.

Той направи и сравнение между това да си премиер и председател на парламента, какъвто беше по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски.

"Да си председател на парламента не е лесно, но в сравнение с това да си премиер, е детска игра. Отвсякъде идват бури и всички са през главата на премиера. Това е най-трудната позиция в държавата", каза Герджиков.

На въпрос дали му е предлаган пост в бъдещото правителство той заяви:

"Аз не съм нито ГЕРБ, нито обединен патриот".

Герджиков сподели и как му се е отразило премиерстването и какво ще прави като престане да заема поста.

"Уморително е, загубих си съня. Ще съм щастлив, че съм свършил нещо добро. Може да не е много, но нещо ще оставя добро", каза Герджиков.

И допълни, че се надява да е премиер за още не повече от месец.

Той отрече Бойко Борисов да му е изпращал есемес за уволнението на Иван Гарелов.