Не че не сме го знаели, но на това първенство особено отчетливо се вижда ролята на добрия защитник. Специално във вчерашните двубои от програмата точно защитите бяха с основна роля. В мача между Аржентина и Иран персийците бяха на няколко мига от безценното за тях равенство и стояха до последно в мача заради своята непробиваема защита. Но това не е добрият пример за перфектна защита.

В този случай става дума за крайно дефанзивна игра, при която целият отбор се защитава дълбоко в своята половина. В повечето случаи двама или трима срещу един противник. За радост, не това е играта на световното първенство като цяло. Обратно, в мача между Гана и Германия видяхме нещо съвсем различно. През второто полувреме двата тима заиграха хазартно, атака за атака и тогава пък лъснаха слабостите на защитите им.

Докато отборът играе компактно е лесно и на отбраните, разкъсат ли се линиите обаче, започне ли топката да не се застоява в средната зона, се вижда разликата между просто добрия защитник и супер класата. На това световно първенство в графата на най-големите бранители засега бих поставил само французинът Рафаел Варан. Не бих се подвуомил да го сложа в идеалния отбор на първенството.

 Една от причините Германия да е много уязвима са именно защитниците. Мертезакер е много бавен, позиционира се добре, обаче стигне ли се до надбягване, изпада дори в комични ситуации. Бързината не е най-силното качество и на Хумелс. За капак и левият бек Хьоведес е от същия тип. Когато играта през втората част се разкъса и трябваше да спират ганайците "ек на ек" се видя, че заприличват на разграден двор.

Проблемите на немците се засилиха от ефекта на смяната на стабилния Боатенг с Мустафи. Първоначалната четворка е далеч по- обиграна, на този нов играч видимо му липсва сработеност. Точно той допусна грешки и при двата гола на Гана. Абсолютно същите проблеми обаче имаха и африканците със своята защита, която не се позиционираше по най-правилния начин при атаките на германците.

От друга страна мачът между Гана и Германия се превърна в едно от най-добрите зрелища на шампионата, двата отбора се бяха вкопчили в битката до последната секунда. За мен Гана е най-добрият африкански отбор, неслучайно е първи в света на първенства за юноши и младежи.

В късния мач босненците също станаха жертва на прекомерните си грешки в отбрана. И при тях, когато защитникът оставаше сам срещу противник, нещата не се получаваха. Даже може да бъде използвана и по-силна дума - на моменти босненците бяха катастрофални отзад. Най-голям провал фиксира Спахич, който срещу Аржентина се представи повече от успешно. Съжалявам за Босна, беше ми симпатичен този отбор, намирам го за много сериозен. Може би фактът, че участва за пръв път на толкова голям форум, изигра роля.

Съставът на Нигерия има богат опит и макар че в последните си 9 мача нямаше победа, самото присъствие на големи първенства се оказа решаващо. Много силен мач на Одемвинге. Босна има потенциала, има играчите, просто в този мач се наложи да играе за всичко или нищо и тогава винаги е трудно. Нямаха и късмет, а и съдиите повлияха върху крайния резултат. Ако се класират отново на голям форум, ще стигнат по-далеч.

Записа Жаклин Михайлов

Очаквайте още коментари, специално за Клуб Z, от Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и Цанко Цветанов, нашите анализатори по време на "Мондиал 2014".

* Преди броени дни Станимир Стоилов бе представен като треньор на казахстанския "Астана", с помощници Цанко Цветанов и Саид Ибраимов. Клуб Z ви информира за това ден, след като Мъри сензационно напусна "Ботев" (Пловдив). Екипът започва работа, целта пред Стоилов и сие е шампионската титла на страната.