Час и половина ВСС се занима днес като първа точка в дневния ред с писмо-сигнал на "гражданина и евродепутат" Николай Бареков, пристигнало при Сотир Цацаров, правосъдната министърка Павлова, в някои медии и до определени членове на ВСС. То цели най-вече да разкаже неудачите му по време на антикорупционната конференция с Лаура Кьовеши миналия четвъртък и иска ВСС да отстрани председателя на ВКС Лозан Панов. 

Писмото изпълни главната си цел - по време на пленума да се изговори, че: Панов е пратил „борци“ срещу въпросния гражданин и евродепутат (автор - Димитър Узунов), че председателят на ВКС е в отпуск, защото е краят на "предизборната борба“ (пак Димитър Узунов) и дали пък вече да не се помисли за дисциплинарка срещу Панов (Ясен Тодоров).

Това е само продължение на облаците, които се струпват над главата на председателя на ВКС (той е отпуск в момента, б.р.), който си позволи да покани румънската антикорупционна прокурорка. Както Клуб Z писа, точно в момента, в който той домакинстваше на Кьовеши миналия четвъртък, се появиха в Пленума на ВСС съкратени от него администратори и шофьори от ВКС, които бяха изслушани с голямо внимание от най-висшия орган на правителството на Темида.

Също така медиите, свързани с Пеевски, стоят постоянно на пост пред ВСС, включително и днес.

Та, доблестният гражданин и евродупепутат говори в сигнала си, внесен вчера като извънредна точка, за усещенията и възприятията си, че имал чувството, че охранителите, които пазеха конфернцията, докато той крещеше и думкаше по вратите,  били „лично настървени и пуснати срещу мен от г-н Панов..."

За да е ясно обаче кой е целта, Бареков пише:

"Нямам никакви претенции към многобройната цивилна, униформена и въоръжена охрана, чийто брой неясно поради какви причини беше около 20 души."

Днес Димитър Узунов прегърна сигнала на Бареков до такава степен, че на два пъти говори от името на самия Панов - че, ако той присъстваше, би се радвал да има проверка, защото "така ги е учил": да се изчиства името чрез проверки. Имаше предвид явно настояванията на съдия №1 за разследване на "Яневагейт", както и подканянията към самия него да си покаже изходящите сигнали дали е пращал на Бойко Борисов прословутия СМС - "ne go prriehme".

А от името на сигналодателя Димитър Узунов прегледно обясни, че сигналът е, че 

"... Именно г-н Панов е наел не съдебните помощници да въвеждат ред в залата, а борци!", натърти Узунов.

Накрая каза, че това може и да не е вярно - но се твърди.

Още в началото на деня той каза, че Панов е в отпуск явно защото е финалът "на предизборната борба".

Това вбеси Юлия Ковачева, която  попита кой и защо прави инсинуации на тема: с какво се занимава предедателят на ВКС през отпуска си:

" И допустими ли са тези инсинуации?! Редно ли е пленумът на ВСС да прави внушения, адресирани до цялата съдебна система - че председателят на ВКС се занимава с политика, без да има каквито и да било основания за това.

Ама защо никой не пита къде е председателят на ВАС - той също отсъства?!", каза съдийката (между другото, Георги Колв също го нямаше, но това не беше проблем за никого, б.р.).

Намеси се Сотир Цацаров, който "миролюбиво" изреди твърденията на Бареков - че му е посягано физически ("от компетентността ли е на ВСС - не!"), твърдения, че Съдебна охрана си е превишила правомощията ("от компетентността ли е на ВСС - не"), и накрая искане да се отстрани Панов.

Затова той предложи писмото да се внесе в дневния ред и да бъде минато със становище, че "приемат за сведение", но не е е от компетенцията им. 

"Ако сега това писмо го подминем, то ще трябва пак да влезе в следващия дневен ред, когато Панов дойде, и пак ще се разгори същата абсолютно безплодна дискусия."  След което не остави на другите много избор: като обеща, че ако не се гласува това, лично ще го внесе на следващото заседание на пленума.

Преди това само се отдаде възможност на Светла Петкова да каже, че има данни за дисциплинарни нарушения по време на антикорупционната конференция с Кьовеши, и на Ясен Тодоров - да направи не съвсем тънкия намек, че стартирането на процедура за импийчмънт на председателя на ВКС все пак е в техните компетенции.

Соня Найденова отбеляза, че Узунов внася писмото днес, то е подписано вчера от него, но е подадено още в петьк, 17-и. И попита защо то не е сведено до знанието на всички членове на съвта. Тук Узунов намеси и катастрофата на Галя Георгиева, като каза, че просто не е имал време, защото "по цял ден е в болницата".

Въпреки протестите на Галина Карагьозова, че не може да влиза в дневния им ред нещо, по което не са компетентни, се прие предложението на Цацаров - да се гласува, че "приемат за сведение" писмото на гражданина и евродепутат.