АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Докато светът е вперил зажаднели за емоции погледи в горещите терени на Бразилия, край Лондон всички се суетят около започващия на 23 юни „Уимбълдън”. В понеделник ще се открие 137-ото издание на най-стария и най-престижен турнир по тенис на планетата, често наричан и неофициално световно първенство. Третата надпревара от Големия шлем (след Откритите първенства на Австралия и Франция и преди Откритото на САЩ) е единствената, която се играе на трева, запазвайки традицията от далечната 1877 г., откогато датира първият тенис турнир. 

„Уимбълдън” е не просто спортно състезание. Той е мечта, история, традиция, магия...

Началото

Клубът, който дава началото на турнира, е основан през 1868 г. като Всеанглийски клуб по крокет (All England Lawn Tennis and Croquet Club). Крокетът е много популярен през тези години, докато тенисът на трева едва прохожда (създаден е от майор Уолтър Уингфийлд Клоптън, бел. ред.). Седем години по-късно клубът почва да изпитва сериозни финансови трудности заради увеличаването на наема за четирите акра ливади (1,6 декара), на които се играе крокетът. Затова през април 1877 г. управата решава като експеримент с турнир по тенис, за да привлече както нови членове, така и допълнителни средства.

Участие вземат 22-ма мъже. Жени нямат право да играят. Мъжете обаче не могат да се състезават по къси ръкави, ако сред публиката присъстват дами. Седящите места са за 30 души, но на финала се събират 200. Инициативата се оказва успешна, а организаторите печелят 17 гвинеи. Средствата веднага са вложени в покупка на нова косачка за трева, която сега се намира в музея на турнира.

През 1922 г. клубът, а с него и турнирът, се местят на ново място - в "Чърч роуд", тъй като старото ("Уърп роуд") вече няма капацитета да поеме големия брой желаещи да наблюдават тенис двубоите. На 22 юни крал Джордж V открива новия централен корт, който е за 14 000 зрители, а кралската ложа побира 75 души.

Шест години по-късно е построен и вторият по големина корт - №1. Той се намира от западната страна на централния и има капацитет за 7328 зрители. През 1997 г. е открит новият корт №1, а местата са увеличени на 11 429. На мястото на стария днес се издига Millennium Building - сградата, в която са съблекалните, стаите за почивка на играчите и официалните лица, както и пресцентърът.

Централният корт е разширяван и подобряван на няколко пъти. Една от най-революционните промени се осъществи през 2009 г, когато бе поставен подвижен покрив, който погълна внушителните 100 милиона паунда за строителство и монтаж, но сложи край на вековната традиция програмата на турнира да зависи от капризното време на Острова.  

Традицията повелява…

Типично в английски стил повечето от традициите на „Уимбълдън”, датиращи от 19 век, не са променени и до днес. Именно някои от странните на пръв поглед обичаи са това, което превръща „Ол Инглънд Клъб” в митично място, отдавна прехвърлило пределите на спортно съоръжение. 

Ето само част от традициите, които създават магията около „Уимбълдън”:

* Турнирът винаги започва шест седмици преди първия понеделник на август и продължава точно две седмици.

* Височината на тревата на корта трябва да е точно 8 милиметра.

Тревата е най-ценният капитал на "Уимбълдън"

* Част от подготовката за турнира включва покана към собствениците на ловни соколи. Птиците им трябва да изгонят постоянно налитащите гълъби. Преди това състезателите сами са гонили натрапниците.

* Централният и корт №1 се използват само две седмици годишно по време на турнира.

* Победителят при мъжете получава купа, на която е гравирано: "Световен шампион на сингъл".

* Всички състезатели трябва да бъдат облечени изцяло в бяло по време на мачовете си. Изискването доведе до бойкот на турнира от страна на Андре Агаси в началото на деветдесетте години на XX век.

* Официалните лица задължително се обръщат към състезателките с "госпожице" или "госпожо", а към мъжете - само по фамилия.

* В миналото е било задължително състезателите да се покланят преди и след мач на членовете на кралското семейство, седящи в кралската ложа на централния корт. През 2003 г. обаче тази традиция е отменена от президента на клуба - дукът на Кент. Сега състезателите са задължени да се покланят само при условие, че в ложите са принцът или принцесата на Уелс.

* Традиционният десерт на турнира е ягоди със сметана. Във всяка порция има точно по десет плодчета, които задължително трябва да са отгледани на територията на Англия. Средно 28 000 кг ягоди и 7000 л сметана се консумират всяка година през двете седмици на състезанието.

* На всички кортове на "Уимбълдън" е забранена рекламата. Само на часовниците има надпис и лого на Rolex. Въпреки това турнирът остава най-доходоносният в света. 

* Организаторите на турнира използват особена формула за разпределението на тенисистите в турнирната схема. Първо се вземат 32-мата от рейтинга на АТП, публикуван седмица по-рано. Към резултата се добавят всички точки, получени от турнири на трева през предходните 12 месеца. След това за всеки състезател се избира най-доброто му постижение на трева през годината и 75% от точките в него също се добавят към сбора. След това поставените играчи се подреждат отново по схемата. Този принцип не важи за жените.

Българските надежди

След сложните сметки и калкулации организаторите отредиха тази година тенис звездата на България Григор Димитров да бъде поставена под номер 11 в основната схема. Това е най-високата позиция в турнир от Големия шлем за юношеския шампион на "Уимбълдън" от 2008 г. Очакванията към Гришо за тазгодишното издание са огромни. Трите спечелени титли през сезона, както и триумфът на тревата в Куинс преди броени дни, накараха световните букмейкъри да поставят Григор Димитров сред топ 5 фаворитите за спечелване на „Уимбълдън”.

17-годишният Григор Димитров позира с трофея на „Уимбълдън” за младежи

Добро представяне в Лондон очакваме и от най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова. Преди 4 години именно на свещената трева в „Ол Инглънд Клъб” Цвети направи истински фурор и стана първата българка, достигнала до полуфиналите край Лондон. Мнозина бяха изненадани, след като на четвъртфиналите Пиронкова отстрани петкратната шампионка Винъс Уилямс, но още по-шокирани бяха по време на пресконференцията, когато на пловдивчанката беше зададен въпросът „Колко тревни кортове има в България?”.

„Нито един”, с усмивка отговори Цветана. „Нямате кортове на трева?”, повтори слисаният репортер. „Не! Нямаме нито един корт с трева”, за втори път уточни чаровната ни тенисистка. И добави: "Това ми се струва като сбъдната мечта. Обичам този турнир, винаги когато идвам тук се наслаждавам на представянето си. Това е ключът към успеха ми.”

Цвети Пиронкова целува тревата в „Ол Инглънд Клъб”
след победа над петкратната шампионка Винъс Уилямс

 През следващата 2011 г. Пиронкова се завърна на любимия си  „Уимбълдън” и достигна до четвъртфиналите.  

Независимо как се представят, двете ни големи надежди Цвети и Гришо не трябва да забравят надписа над входа на „Ол Инглънд Клуб”: „Ако се сблъскате с триумфа и с поражението, приемете ги по един и същи начин“.