Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на партия ДОСТ и съпредседател на "Обединение ДОСТ" Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец. Това твърдят няколко полицейски служители в сигнал до районната избирателна комисия (РИК) във Варна. Според служители на реда, които са охранявали въпросната предизборна среща, по-гоямата част от речта на Местан пред събралите се хора е била на "език, различен от българския". Още на следващия ден РИК-Варна се е произнесла, че проверката по сигнала е приключила, нарушението е установено, а на председателя на ДОСТ предстои да бъде издаден акт.

Според Изборния кодекс - чл. 181, ал. 1, агитацията по време на предизборната кампания се извършва само на български език. В кодекса няма специален текст, който да наказва със специфично наказание отклонения от тази норма, но в чл. 495 се предвижда, че който наруши разпоредби от кодекса, които не са изрично описани в допълнителните разпоредби, подлежи на глоба от 200 до 2000 лв. На този текст се позовава и изборната комисия във Варна, която е разпоредила на своя председател да издаде акт за административно нарушение на Местан. С решението обаче се оправомощава председателят на РИК да глоби още веднъж Местан - в качеството му на представляващ коалицията "Обединение ДОСТ", както и колегата му Орхан Исмаилов от коалиционния партньор НПСД. Не е ясно как Местан ще получи две глоби за едно и също нарушение, но в различно качество, ако се следва логиката на РИК.

В началото на март бе констатирана агитация на чужд език в кампанията на коалицията и във варненския квартал "Аспарухово".

Местан, който и като лидер на ДПС преди време, и след създаването на ДОСТ искаше промени в Изборния кодекс, които да позволят агитация на майчин език, различен от българския, ако е осигурен превод, бе глобяван за същото и на предишни избори. Самият той е заявявал многократно, че е готов да плаща за тези нарушения.

От прокуратурата в Разград пък съобщиха, че е образувано досъдебно производство за разбит автобус на ДОСТ в центъра на Разград. Возилото е било с кърджалийска регистрация. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

Ченгетата се насраха. ДОСТ

Ченгетата се насраха. ДОСТ яко им издърпва килимчето изпод краката. Ужасен ужас ги ужасява, че ДПС ще гледа парламента путиливизора.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.