Турските заплахи неизменно звучат мрачно, почти библейски – ако Европа не се отнася почтено към Турция, имало готовност отново да се отворят шлюзовете и Европа да се наводни. Вместо да се задържат бежанци на турска територия, те биха могли да бъдат извозвани с автобуси направо към границата, пише швейцарският в. “Тагес-Анцайгер” .

Повод за публикацията са крайно обтегнатите отношения между Анкара и държави от ЕС, които отказват да се превърнат в арена на битката на Ердоган да спечели референдума на 16 април, което пък би му отворило пътя към еднолична власт.

Европа направи така, че да могат да я изнудват, е позицията на противниците на споразумението за бежанците в Германия, Франция и Холандия.

Заканите на президента Реджеп Тайип Ердоган и на турското държавно ръководство да суспендират споразумението с ЕС започнаха още след влизането на споразумението в сила преди година, но досега те бяха кухи, посочва “Тагес-Анцайгер”.

“Причината е много проста – споразумението е от интерес и за Турция”, цитиран е духовният баща на споразумението, австриецът Гералд Кнаус (46 г.), който е  ръководител на «Европейската инициатива за стабилност».

Това е мислителница с представителства в Берлин, Брюксел, Виена и Истанбул. Основана е през 1999 г. в Сараево след войната в Косово с цел постигане на европейско единство по пътя на разбирателството.

Важни са милиардите

Кнаус пояснява, че Турция се намира в тежко икономическо положение и припомня ангажимента на ЕС по споразумението за бежанците с Анкара  през 2016 и 2017 г. да предостави на Турция по 3 милиарда евро годишно за подобряване положението на бежанците в страната. Срещу това Анкара се задължи да приема обратно бежанци, които от нейна територия са пристигнали в други държави, примерно в Гърция.

"Сумата е колосална, като се има предвид, че досега Турция е приела обратно едва 900 бежанци от Гърция", заявява Кнаус. Ето защо той бил до голяма степен оптимист – Анкара няма да суспендира споразумението, дори и ако отношенията с Европа продължават да се влошават.

Ако въпреки всичко Турция осъществи заканите си, това изобщо не означавало, че стотици хиляди бежанци от Сирия и Ирак мигновенно ще се отправят към Европа.

«Да, Турция може да закара бежанците до границата. Но какво става после?», пита се Кнаус и припомня факти.

През лятото на 2015 г. вълна от бежанци пое към Гърция с намерение да достигне до Германия, Швеция или поне до Австрия.

Точно преди година обаче първо балкански държави се барикадираха, издигайки заграждения и така беше затворена гръцко-македонската граница. Десет дни по-късно по силата на споразумението на ЕС с Турция границата се премести още по на изток.

62 000 бежанци блокирани в Гърция

Преди споразумението само през октомври 2015 г. 212 000 души избягаха от Турция в Гърция. След влизането в сила на споразумението общият брой за година е едва 25 000 души. Тъй като границите на север са затворени, мнозина от тези хора са блокирани на гръцки острови. При нечовешки условия и без всякаква перспектива чакат решение за получаване на убежище. С пристигнали по-рано бежанци сега общият брой на блокираните в Гърция мигранти е 62 000 души.

“Тагес-Анцайгер” цитира и мнение на германския професор по миграция от университета в Останбрюк Олаф Клайст. Положението на бежанците в Гърция е толкова стъписващо, че дори Турция да суспендира споразумението, не може да се очаква бежанска вълна. Бежанците на нейна територия отдавна били наясно, че не си струва да се отправят по море към Гърция. По-добре е да останат в Турция.

Кнаус обаче не е такъв оптимист. Ако вместо сегашните 50 души дневно 200 души поемат към Гърция, тамошната система по прием на бежанци бързо ще колабира: “Би се стигнало до хуманитарна катастрофа. Осмелявам се да се усъмня, че в такъв случай гърците биха били готови да продължават да подсигуряват границата си с Македония, за да спират бежанците на совя територия.”

Балканският маршрут действа

Който мисли, че Балканският маршрут е затворен, той се заблуждава, пише още “Тагес-Анцайгер”. Всеки месец трафиканти прекарвали хиляди бежанци от Гърция към Западна Европа въпреки заграждения и бодлива тел.

Само в Германия всеки месец пристигали по 15 000 бежанци, повечето от които по уж затворения Балкански маршрут. Останалите идвали през Италия или Швейцария.

Според Кнаус важното било колко мигранти изобщо достигат до Гърция. Преди споразумението с Турция, през януари и февруари 2016 г., са били 124 500 души. Сега, година по-късно – 2400. Явно е възпираща перспективата да те върнат обратно в Турция или дълго да си блокиран в Гърция. А и граничните заграждения на Балканите били всичко друго, но не и непреодолими.

“Европа може да бъде изнудвана, защото я делят една сухопътна и една морска граница с Турция, а не заради споразумението”, е заключението на Гералд Кнаус.