Служебното правителство незабавно да защити националния интерес на страната ни в преговорите между Европейската комисия и "Газпром" и да настоява руският газов доставчик да въведе единна цена на газа за ЕС. А допустимите разлики да са само в разходите за транспорт. Това може да доведе до около 50% по-ниска цена на газа в България.

За това настояха от "Нова република" ден, след като стана ясно, че "Газпром" е готов на отстъпки по договорите си със страни от ЕС, за да избегне глоби за злоупотреба с мощното си присъствие на европейския пазар.

От дясното обединение изискват още в рамките на 1 седмица служебното правителство на Огнян Герджиков да излезе с ясна обша позиция по темата, която незабавно да бъде защитена в Брюксел.

Говорителят на "Нова република" и бивш енергиен министър Трайчо Трайков обяви, че предложенията на "Газпром" за отстъпки за "твърде малко, твърде късно" и България трябва да защитава тази позиция. Полша вече обяви, че ще продължи да настоява за глоба на руския газов гигант, защото предложенията му са недостатъчни. 

"Има 7 седмици, в които всяка страна трябва да даде мнение по предложените от "Газпром" мерки. Това е от изключително голямо значение за България. При намаляване на цените за газ у нас ще се спестят разходи в размер на няколко стотин милиона евро всяка година", обяви Трайков.

По думите му предложенията на "Газпром" за допускане на реекспорт на газ от страна на държавата клиент при определени условия и за възможност за предоговаряне на цените, но под условие може и да са стъпка в правилна посока, но не са достатъчни. Според Трайков най-изгодната за България позиция е да настоява пред Европейската комисия да застави "Газплом" да продава на едни и същи цени в рамките на ЕС. Това би значело по-ниски цени за България с 40% от сегашните и нива като на Германия. 

"Това е в основата и на идеята за обш Европейски енергиен съюз. Моментът е изключително подходящ да настояваме пред Европейската комисия за това условие. Това биха били и истинските ползи от европейската солидарност, а не просто даване на пари, които някой може да открадне", обясни Трайков.

Според говорителя на "Нова република" клаузата, засягаща България пряко в предложенията на "Газпром" - идеята като компесаторна мярка Русия да не си съди за "Юоен поток", не може да бъде определена с по-мека дума от "нахалство". 

"Сигурен съм, че в "Газпром" не са късопаметни, но разчитат на това, че политиции и медии у нас са. Затова ще припомня - проектът "Южен поток" бе прекратен от Владимир Путин от Анкара. Без предварителни разговори, без консултации. И ако нещо трябваше да бъде направено, то е България да търси компенсации от Русия."

Икономистът и бивш депутат Мартин Димитров, водач на "Нова репубрика" в 24 МИР в София, добави, че интересът на България е единна цена на газа за ЕС и разликата да е само в транспортните разходи. Ако това се постигне, то цената на газа у нас може да стане с 50% по-ниска от настоящата, а това ще добави 1% икономически растеж на годишна база. По думите му такъв развой ще стимулира икономиката и разкриването на нови работни места. 

"Опасяваме се, че служебното правителство няма да превърне интереса на България в общи действия на Европейската комисия. Трябва са се отправи искане към ЕК да постави условие на "Газпром" за единна европейска цена на газа. Ако 28 страни заедно договарят цена, тя ще е различна, отколкото ако малка България преговаря сама", заяви Димитров.

Кандидатът на "Нова репубрика" добави, че ако служебният кабинет не може да се справи с това предизвикателство трябва да си подаде оставката. 

От "Нова република са категорични още, че трябва много да се внимава властите у нас да не подходят към "офертата" на "Газпром" така, както президентът Румен Радев подходи към СЕТА - в Брюксел подкрепи декларация, привестваща приемането на търговското споразумение с Канада, а у нас твърди, че ще атакува въпросното споразумение в Конституционния съд.  Трайчо Трайков предупреди още, че ще се внимава какво говорят партиите - да не се окаже, че ще отбележат "нахалството" на "Газпром" за "Южен поток" като "победа", както стана с отпадането на малки лихви за АЕЦ "Белене".

От "Нова република" засегнаха и другата актуална евпорейска тема - ескалиращото напрежение между Турция и страни от ЕС като Холандия. Лидерът на "Нова република" Радан Кънев настоя служебният премиер Огнян Герджиков "да вдига самолета и да отива в Берлин и в Хага", да подкрепи Германия и Холанция и да договори в замяна на нашата подкрепа солидарност при защината на българската граница с Турция, която е и външна граница на ЕС. 

Кънев заяви, че още през октомври в парламента е настоявал да се разпореди отваряне на секции за гласуване на български избори само в дипломатическите ни представителства с мотив, че "в държава, в която демокрацията е отменена, не можем да очакваме демокрация". Настоява същото са се случи и сега - да има секции само в посолството и консулствата. 

"Заплаха има – притеснени сме и за нашата граница, и за натиска на Турция над ЕС. Не можем да очакваме от партии с турски патерици решение", каза още лидерът на "Нова република".

От "Нова република" настояват още, че е крайно време България да има позиция по Бялата книга на Юнкер за петте сценария за Европа, защото до момента и от ГЕРБ, и от БСП сме чули само, че "искат само да цоцат от еврофондове".

"Това не може да е българска политическа позиция. Ние трябва категорично да защитим петия сценарий за единна и все по-консолидирана Европа", заяви Радан Кънев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.