„Докато в България няма здрава прокуратура,  която да е политически независима и необвързана с изпълнителната власт, няма да има осъдени публични фигури за корупция. Всички други пропускат темата за прокуратурата, но ние от Нова Република не го правим."

Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на Нова Република Радан Кънев. Лидерът на дясното обединение участва в дебат на тема борба с корупцията и мафията.

„И в Швеция, и във Финландия, и в Германия, когато има беззаконие държавните служители крадат. И в България, и в Румъния, и в Сърбия, когато има здрав закон, те крадат малко и който краде, влиза в затвора. Каквито и декларации да се попълват, какъвто и закон за обществените поръчки да приемем, докато в България няма здрава прокуратура по румънски модел, нищо няма да се промени. Защото прокуратурата е тази, която повдига обвинения, събира доказателства и в крайна сметка определени хора влизат в затвора", уточни Кънев.

Той открито заяви своето възмущение от факта, че единствено той и Веселин Марешки са се явили на дебат за така наречената „битка на лидерите" – 25-и МИР София, където водачи на листата водещите фигури от всяка формация.

„Ако За Нинова и Борисов знаем, че са на меден месец, не разбирам защо лидерът на Реформаторския блок – г-н Витков го няма, както и лидерите на други партии, които са кандидати от 25-и район", коментира Радан Кънев.

„Нека да говорим за сериозните и големи неща, а не за дреболии. Имаме АЕЦ „Белене",  за който българските граждани извадиха от джоба си милиард и половина миналата година. Има КТБ – над 4 милиарда, има АПИ – около 1 милиард кражби всяка година. Да наричаме нещата с имената им. Отиват във фирми, свързани с Пеевски, преди това беше с Васил Божков, сега с Веселин Златев. Всички ги знаем, тези скандални обществени поръчки спират развитието на инфраструктурата в България.

3-4 фирми държат боклука във всички областни центове на страната. Всеки ги знае", заяви още Радан Кънев.

„Конкретно за Варна показах как става далаверата с обществената поръчка. Въпросът е как може тази мега корупция да бъде спряна? Защото тя очевидно се разгръща на най-високо политическо ниво и очевидно се разгръща при различни управления – и при "Тройната коалиция" и при първия мандат на ГЕРБ, и при следващата тройна коалиция, и при втория ГЕРБ. Ние имаме сходни проблеми. Аз бих казал, че проблемите започват преди 70 години, когато комунистите откраднаха на хората земята и добитъкът и оттогава властта не е спряла да краде. Ние трябва да имаме радикални решения. Най-малкото толкова радикани, колкото в Румъния, за да може това нещо да се прекрати", допълни десният лидер.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ