Министерство на икономиката и енергетиката не разполага със сметки в Корпоративна търговска банка. 

Такова съобщение дойде днес от ведомството "във връзка с предприетите действия на БНБ за поставянето под специален надзор" на банката на Цветан Василев.

От съобщението обаче не става много ясно дали и търговските дружества в системата на ведомството не държат някаква част от капиталите си в банката. Става ясни само, че са спазили принципа за децентрализация, приет по времето на служебния кабинет на Марин Райков и не държат повече от 25 на сто от средствата си в една и съща банка. При все, че до преди една година в КТБ бяха вложени сериозен процент от парите на всички енергийни дружества.

В нея бяха 96% от средствата на "Булгартрансгаз", 90,85 на сто от парите на "Булгаргаз", 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и 88,20% от сметките на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

"Търговските дружества в системата на МИЕ спазват правилата за деконцентриране на парични средства във финансови институции на дружества с държавно участие, указани в Постановление на Министерски съвет 127/27.05.2013 г. Според него всички държавни дружества трябва да разпределят средствата си в поне четири банки. Точните суми са предмет на търговска тайна, но те не надвишават 25% концентрация в една банка", се посочва в съобщениетона МИЕ.

От него обаче не става ясно дали само ведомството не държи средства в КТБ или и всички дружества с 50% държавно участие, които са под шапката му.

Но всъшност държат пари в КТБ, просто вече спазват постановлението ан МС. Става въпрос за БЕХ, НЕК, ЕСО, Булгартрансгаз, Мини Марица-Изток, ТЕЦ Марица-Изток 2, АЕЦ Козлодуй, Кинтекс и др. 

"Министерство на икономиката и енергетиката и дружествата, за които то отговаря, функционират стабилно и в нормален порядък. Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и тези дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти. Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на МИЕ и държавните дружества няма да бъде нарушено", посочват още от ведомството на Драгомир Стойнев. 

С КТБ разплащателно работят още Топлофикация-София, както и окръжните съдилища във Варна и Стара Загора и районнните в Раднево и Стара Загора.

Има и банкови сметки, разкрити за плащане на местин данъци и такси в КТБ в общините Раковски, Сливен, Казнлък и Харманли, показва справка в сайта на НАП.