Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЦВЕТОСЛАВ ЦАЧЕВ

Банковата система има достатъчно ликвидност и няма притеснения за останалите институции след въвеждането на специален надзор върху Корпоративна търговска банка.

Доверието върху системата е на достатъчно добро ниво и не очаквам проблемите с ликвидността да се прехвърлят и върху някоя друга банка. Дори напротив, икономиката се адаптира и фирмите осъществяват плащания по друг начин. Очевидно е, че ще има затруднения за клиентите на банката, но е обичайна практика фирмите да работят с няколко банки и тези проблеми да бъдат ограничени.

КТБ е голяма банка с активи, които надхвърлят 7,3 млрд. лв. Депозитите й са повече от три пъти спрямо натрупаните активи във Фонда за гарантиране на влоговете. Банката е прекалено голяма, за да бъде оставена без подкрепа и това е причината за мерките на БНБ.

Трябва да се има предвид, че затрудненията на КТБ се дължат изцяло на ликвидността и на тегленето на средства. Банката не е отчела загуби от лоши кредити, нито равнището на капитала й е такова, че да е близо до обявяване на фалит. Разликата е съществена и показва, че банката има нужда от период, през който да се намерят ликвидни капитали.

Фирмите и гражданите, които имат кредити в банката, продължават да ги обслужват. КТБ е сред банките с най-ниско равнище на лоши кредити и един одит ще покаже до каква степен тя е стабилна и има възможност да изплати депозитите. Вероятно след осъществяването му ще се върне доверието в платежоспособността банката.

Авторът е ръководител "Анализи" на "ЕЛАНА Трейдинг". Статията е специално за Клуб Z

Ключови думи

Коментари

Tова е единствения и верен анализ, който съм чела през последните няколко дни за КТБ!

Пешо

А Пьрва Инвестиционна?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.