Най-малко 14 са жертвите на потопа, който удави източните части на страната през последното денонощие.

Потвърдени са 10 загинали във Варна, но могат да се окажат много повече. Трима са в неизвестност. Шестима души са настанени в болница, от които едната е родилка.

Тази сутрин две станаха и жертвите в Добрич. А към обяд бТВ съобщи за още един загинал.

В сряда бе съобщено за мъж, който е загинал в следствие на проливните дъждове в Димитровград.

Жертвите

Все още няма официална информация колко точно са жертвите от потопа в квартал „Аспарухово“ във Варна. Според различните информации броят им варира между 9 и 12. По-малкият брой съобщи официално към 6,50 ч в петък министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. И допълни, че две от жертвите са деца. Кореспондентката на БНТ в града съобщава за 12 загинали. Според кмета на града Иван Портних броят им е 11.

Водолази в квартал "Аспарухово" продължават да търсят пострадали хора. Последната жертва е била извадена от дома й към 3 ч сутринта.

Първият загинал в Добрич е мъж, който е бил прикован на легло с инсулт. Водата е заляла къщата му и човекът се е удавил в леглото си, без да може да си помогне. Втората жертва е жена. Не е известно кой е третият загинал.

В Димитровград проливните дъждове също взеха жертва, труп на мъж е открит в четвъртък между кварталите "Марийно" и "Вулкан", където е имало силна буря.

Ситуацията

Варна - В другите квартали на Варна, извън „Аспарухово“, е сравнително спокойно, а селищата в областта не са пострадали сериозно. Кметът на града Иван Портних обяви, че само за няколко часа е паднал дъжд, който иначе вали за повече от месеца. Към 10 ч Портних съобщи, че вече не вали, но е излязъл много силен вятър, за който предупреждаваха синоптиците. Според Портних още ден-два няма да има ток. За щастие засега прогнозите за втора унищожителна вълна не се сбъдват. 

Нова тв съобщи и за огромно количество вода, събрало се над ул. "Моряшка" във варненския кв. "Аспарухово". Засега стихията бива задържана само от един бордюр, който играе ролята на бент. Хората масово споделят пред телевизията, че на тел. 112 не им е отговорил никой. На други било казано, че екипи пътуват към тях, но това не се е случило вече часове наред. 

"Къщите ни и подпорните стени се срутиха с трясък", разказаха две жени от варненския кв. "Аспарухово" тази сутрин пред националната телевизия.

Хората в квартала се опасяват, че продължава да "извира вода, която не се знае откъде е". От кметството обяснили, че водите са подпочвени, но хората не вярват на казаното. Бедствието се дължи само на дъжда и водите са се генерирали във водосбора на самия кв. "Аспарухово", каза Асен Личев от дирекция "Управление на водите" към МОСВ.

"Нямаме информация да е паднал язовир. Нямаме информация река да е свързана с това място", каза Личев и обеща да направят анализ.

Той каза, че единствено е чул от кмета на Варна, че на това място навремето е имало гори, а сега ги няма и това е спомогнало изключително много да се случи трагедията. 

Кранево - Курортът Кранево също е откъснат от света. На мястото продължава да вали, а ситуацията с идващите непрекъснато туристи с автобуси е изключително усложнена, каза кметът Румен Николов.

Добрич – Градът също е застрашен от втора приливна вълна поради покачването на водата в коритото на Суха река по протежението на бул. „Русия”, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. От ОДМВР предупреждават гражданите, живеещи по протежението на булеварда да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си. Препоръчва се при възможност хората да напуснат домовете си до нормализиране на обстановката. Полицията припомня, че има изграден временен кризисен център в зала „Добротица” в град Добрич.

От правителствената информационна служба съобщиха, че премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев са разпоредили да се вземат спешни мерки за отводняване и разчистване. Това е станало след среща с кметицата Детелина Николова.

Кметицата предупреди, че има опасност от ново покачване на водата и е необходимо хората по първите етажи на сградите в района на комплекс „Югоизток“ да бъдат с повишено внимание и да се изтеглят по високите етажи. В момента се обхожда регионът, за да се събере актуална информация за нивото на водата. Най-тежко е положението в участъка около автогарата.
Велико Търново и Килифарево - Стотици къщи са наводнени в град Килифарево, обяви кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

„Във Велико Търново в квартал „Асенов” и по крайречието на реката в критичните зони в часовете между 23,00 и 1,00 ч, хората бяха изведени без паника от домовете си. Едно училище беше подготвено за евакуация, но хората предпочетоха да се подслонят при свои близки и познати. Нивото на реката след 4,00 часа е паднало с 4 метра и придошлите води се оттеглят. Остават поражения, за които се надяваме държавата да помогне. Това са къщи на жители и на общината в бедстващите райони. Засегнати са участъци на инфраструктурата, мостове. Затворен е в момента проходът „Хаинбоаз”, също така и пътят към Габровци и Шодековци", съобщи градоначалникът, цитиран от агенция "Фокус".

Кризисният щаб на община Велико Търново работи още от 18.00 в четвъртък, обявил съм бедствено положение за общината, докато се нормализират нещата във всички бедстващи райони, допълни Панов. Според него при евакуацията не е имало паника.

Търсят се временни центрове за настаняване на хората от Килифарево. В града спасители са евакуирали хора от покривите им цяла нощ, след като, както Клуб Z съобщи, река Белица заля околностите. Повечето жители обаче са отказали да бъдат настанени в център, а са предпочели да отидат при близки и роднини.

Президентът се скара на политиците

Президентът Росен Плевнелиев призовава да се загърби политическото противопоставяне (как се скараха политиците – виж по-долу) и да се прояви солидарност и съпричастност към трагедията на пострадалите в катастрофалните наводнения. Държавният глава апелира  политиците да покажат отговорно поведение и да не спекулират с бедствената обстановка. 

Президентът Плевнелиев изразява надежда компетентните органи и институции да работят в добра координация, за да осигурят адекватна и навременна помощ на населението. Във връзка с наводнението във варненския квартал „Аспарухово“ държавният глава поддържа постоянна връзка с кризисния щаб във Варна.

В телефонен разговор президентът Росен Плевнелиев обсъди с еврокомисаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева възможностите за помощ от Европейския фонд за солидарност за справяне с щетите от бедственото положение в няколко района в България.

Държавният глава изрази и своята съпричастност с близките на жертвите и с пострадалите при трагедията.

Премиерът обеща помощ

Държавата ще отпусне средства на пострадалите, веднага след като се установи размера на щетите, заяви при пристигането си в 7,15 часа сутринта в кв. "Аспарухово" премиерът Пламен Орешарски. Той все още нямаше точно обяснение за причините на бедствието и подчерта, че в района няма язовир или водоем, който може да предизвика голяма приливна вълна. 

"Кметът на Варна даваше интервюта, докато моито министри работеха", каза той гневно по повод обвиненията на градоначалника на Варна Иван Портних че "нямало държава", а министър-председателят "не си вдигал телефона" (за скандала на политиците - виж по-долу).

Междувременно бяха посочени съвсем други данни за падналия дъжд. През нощта се твърдеше, че са се изляли около 35 литра на квадратен метър, но днес сутринта зрители на Нова тв обясниха и показаха уреди, от които личи, че пороят е бил от 107 литра на кв. метър.

Днес във Варна е обявен ден на траур.

Как се разви трагедията в четвъртък

Очевидци разказаха за почти двуметрова вълна, която е заляла кв. "Аспарухово". Други са видели как придошлата вода е отнесла спирка на градския транспорт. Положението е бедствено, улиците са под кални потоци. Силната буря е била придружена с гръмотевици и много бурен вятър. Синоптиците отчетоха във Варна 35 литра дъжд на кв.м за ден при месечна норма от 60 л./кв. м и вятър от 25 м в сек.

Най-вероятната причина за бедствието е срутилият се заради проливния дъжд баир на местността Джанавара, който е затрупал платното по пътя за "Аспарухово".

Засега обаче липсва точно обяснение откъде е дошла приливната вълна. Близо до квартала няма водоем. Жители на "Аспарухово" предположиха, че е възможно причината да е масовата незаконна сеч на дървета, заради които водата е нямала естествена преграда и се е стичала ката каскада от баира.

Кореспондентката на Нова телевизия във Варна разказа, че в квартала плуват каравани, перални и хладилници. Тя не е успяла да се свърже с телефон 112. Части от квартала все още са недостъпни, заради придошлата кал и откъснатите парчета от пътната настилка. Много хора въобще не могат да стигнат до къщите си.

В кв. "Аспарухово" е спряно електрозахранването по преценка на "Гражданска защита". Очевидци разказват, че има изтръгнати елтабла и оголени кабели на много места по улиците на квартала. Ток няма да има още ден-два, според Иван Портних.

В квартал "Възраждане"в града улиците също бяха залети, а на много места светофарите не работеха, съобщи сайтът varnautre.bg. Подобно беше и положението в кв. "Левски", където имаше спирания на тока. Задръствания през деня имаше из целия град, започнаха да преливат канализационни шахти, което допълнително влоши положението.

Първите спасителни действия

Трафикът в посока "Аспарухово" вече е по-достъпен, екипи на "Гражданска защита" не спират да отводняват засегнатите места, съобщи около 00,30 ч в нощта срещу петък за moreto.net Купен Пашов, началник отдел "Дейности по защита на населението" във Варна.

По същото време транспортният министър Данаил Папазов съобщи пред радио "Фокус", че багери разчистват автомобилите по ул. "Горна студена" в квартала. Колите са били повлечени по време на приливната вълна. Най-тежко е положението около къщата, която се намира на № 65 на същата улица.В района има натрупани около 20 автомобила един върху друг, има много дървета и клони, които образуват тапа на цялата улица.

Видео от трагедията:

Спасителните екипи бяха осигурили локално осветление с агрегати, за да се огледа мястото. Данаил Папазов допълни, че почистването се извършва внимателно, тъй като има съмнение, че в къщата има четирима души. Не се знае какво е състоянието им.

Багер ще разчиства автомобилите, които са силно пострадали, за да се отпуши улицата и водата да се оттича, защото се очакват нови валежи тази нощ. Министърът допълни, чечаст от къщите на улицата са разрушени. Тук са и екипи на Военноморските сили, които помагат при разчистването. На място е и командващият флота контраадмирал Румен Николов.

Политиците се изпокараха

На фона на разиграващата се трагедия институциите успяха да се изпокарат в четвъртък вечерта.

Във Варна пристигнаха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

Пред бТВ обаче кметът на Варна Иван Портних се оплака: "Звъня на цялата държава, отговор няма от никого, централна помощ няма никаква!"

Пламен Орешарски му отговори във фейсбук: "Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него."

Взаимните обвинения между местна и централна власт продължиха и по-късно.

Цветлин Йовчев, запитан за думите на Портних обяви пред БНТ: "Не знам кметът Портних откъде е викал за помощ, може би от балкона на кметството... Това са несериозни приказки, абсолютна манипулация. Реагирахме и правим каквото можем. Нека Портних да не си прави капитал от такава трагедия. Поведението му е безобразно".

Престрелката продължи в ефир с отговора на Портних: "Не бях на телефона, за да чуя думите на господин Йовчев. Досега дърпахме един джип тук. Дочух само някои неща. Нека дойде вашият екип, за да снима и ще ви разкажа за какво става въпрос. Има една кола на Гражданска защита, една на пожарната... Никаква техническа обезпеченост. Един джип има. Двата трафопоста просто ги няма. Обяснете ми нашата държава с какво е пригодна за такива ситуации? Какво е направила държавата до момента?

Бойко Борисов също се намеси в размяната на реплика като написа в профила си във фейсбук: "Недопустимо е държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации. Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може - разполага с възможността незабавно да изпрати патрул до съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек".

На много места имаше наводнения

Наводнения още в четвъртък имаше и по южното Черноморие, в къмпинг "Градина" бяха блокирани туристи, предаде агенция "Булфото". Телевизиите показаха страшни гледки и от "Смокиня", където придошлата вода е разхвърляла караваните, а заради оголени кабели се е наложило електрозахранването да бъде спряно.

Бедствено положение бе обявено в общините Златица, Мирково, Чавдар и Челопеч.

Проливен дъжд затвори прохода на Републиката за всички превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР - В. Търново. В района са изпратени екипи на полицията, управлението за пожарна безопасност и защита на населението и техника, които помагат за почистването му. Към момента няма данни за пострадали хора. От Областната дирекция на МВР апелираха към гражданите да не предприемат пътуване в това направление, ако не е наложително. 

Единадесет души бяха евакуирани от домовете им в град Килифарево, съобщи пред БТА областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев.Малко след 18 ч в четвъртък мощна приливна вълна от придошлата река Белица, с височина два метра, заляла града. Затънали са десетки автомобили, има много удавени животни, поне 30 къщи са под водата, съобщи пред Дарик радиокметът на града Димитър Събев.

Щети са нанесени и на блоковете край реката, чийто мазета и приземни етажи са наводнени. В момента в района електрозахранването е прекъснато. Няма пострадали хора.

Сложна беше и ситуацията в Дебелец, където Белица също е наводнила дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, преди да се влее в Янтра. Нивото йкрай Велико Търново е около 5, 5 метра , при критични 8 метра. В опасните зона са разположени постове, които ще следят през нощта пълноводните балкански притоци на реката да не покачат рязко нивото.

Видео от трагедията: