Решение да се извърши екологична оценка на план-проекта за управление на Национален парк "Пирин" подписа днес служебната министърка на околната среда Ирина Костова.

Преди празниците Костова прецени, че няма нужда от подобна оценка на плана за периода 2014 - 2023 г, въпреки факта, че това се изисква от Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО и от европейска директива. На всичкото отгоре ден по-късно подписа второ решение, което дава зелена светлина за предварително изпълнение на първото.

Преди дни бе организиран и протест срещу решението на Костова. Премиерът Огнян Герджиков първо защити министърката.

В крайна сметка призивите на протестиращите към президента Румен Радев дадоха ефект и той определи решението на служебния кабинет за "прибързано". Същият ден министърката отмени спорното решение.

Това е и единственият мотив, посочен в днешното й решение за осъществяване на екооценката. Костова възлага и отделен доклад за установяване на степента на въздействие върху защитените територии.

Според природозащитниците обаче новото решение е с цел замазване на положението пред обществото, защото без мотиви, МОСВ позволява законова възможност за обжалване и дълги съдебни спорове.