Китай влиза в роля на умиротворител между Северна Корея и САЩ, съобщи Ройтерс. Поднебесната империя призова Ким Чен Ун да спре с тестовете си на балистични ракети и помоли Южна Корея и САЩ да спрат съвместните военни упражнения и да търсят възможност за диалог вместо това.

Северна Корея изстреля нови 4 балистични ракети в понеделник в отговор на общо учение между сили на американците и южнокорейците.

"Предложението на Китай като първа стъпка е Северна Корея да спре ядрените и ракетни практики, а САЩ и Южна Корея също да спрат големите военни упражнения", обяви външният министър на страната Уонг Йи.

Според него такъв жест от двете страни ще им позволи да се върнат на масата за преговори.

"Да държиш ядрени оръжия няма да донесе сигурност, използването на военна мощ не е изход от ситуацията", каза още Уонг, макар Китай да има немалко и от двете.

Коментарите му са ден след като САЩ започна да разполага първите елементи на своята нова система за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Според китайския вътрешен министър това е грешка, която ще увеличи напрежението със Сверена Корея.

Китай има проблем и с факта, че мощният радар на системата има достатъчно обсег, че да навлезе и в тяхна територия. САЩ и Южна Корея уверяват Пекин, че системата ще бъде ползвана само в защита срещу режима на Ким.