Убийството на Ким Чен Нам - полубрата на диктатора Кин Чен Ун - предизвика странна международна заложническа ситуация между Северна Корея и Малайзия.

Малайзия усилено разследва престъплението, което изглежда като изключително опасна поръчкова работа със смъртоносния невротоксин VX. Това възмути Северна Корея, която настоява полицейската работа в Куала Лумпур да спре и изгони малайзийския посланик. Това пък принуди Малайзия да поиска от посланика на Ким да напусне страната.

Пхенян пък отвърна, като забрани на всички малайзици да напускат. Премиерът им Наджиб Разак поиска моменталното им освобождаване, определяйки това като "отвратителен акт, ефективно превръщане на нашите граждани в заложници" и призова ръководството на страната да ги освободи, за да се избегне "по-нататъшна ескалация".

Според Асошиейтед прес става дума за 11 малайзийци - трима работници в посолството, двама служители на ООН и шестима души - техни семейства.

Разак също обявява, че няма да пуска севернокорейците да напускат Малайзия, докато не се осигури безопасността и свободата на малайзиците в Северна Корея. Властите в Пхенян са бесни, но не е известно дали сънародниците на Ким се оплакват от задържането си извън държавата с най-тежките нарушения върху правата на човека от всички други нации на света.