Визовите ограничения за пътуване на всички български граждани за Канада ще отпаднат от 1 декември 2017 г. Това съобщи бТВ, позовавайки се на официално публикуван от властите в Отава график за премахване на визите за български и румънски граждани.

Още от 1 май в северноамериканската страна без виза ще могат да влизат българи, които през последните 10 години са имали документ за влизане в страната, както и притежателите на валидна виза за САЩ. Канада обаче все още ще изисква от българските граждани да си издадат електронно разрешение за пътуване.

Облекченият режим за пътуване на българи и румънци в Канада беше част от споразумението между властите в Отава и ЕС покрай подписването на търговското споразумение СЕТА. 

Споразумението беше одобрено в Европейския парламент на последната сесия в Страсбург с 408 гласа „за“ срещу 254 „против“ и 33 „въздържал се“. За да влезе в сила, документът обаче трябва да бъде ратифициран от националните и регионалните парламенти на страните членки на съюза. Разпоредбите ще се прилагат условно от април 2017 г.

У нас обаче гласуването "за" СЕТА стана повод за скандал, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви за "национални предатели" европдепутатите от България, подкрепили споразумението. Левицата е против документа и дори задължи евродепутатите си, начело със Сергей Станишев, да гласуват срещу него с решение на Националния съвет на партията. 

 
Нинова откровено заплаши, че България няма да ратифицира СЕТА, ако БСП вземе властта след предсрочните избори на 26 март. Част от този сюжет бе и объркването на лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който е гласувал "за", но веднага след вота обяви, че това е грешка и поиска промяна на гласа си в окончателния протокол на Европейския парламент. 
 
Лидерката на БСП влезе и в сблъсък с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес, след като нарече "предатели" евродепутатите, гласували за споразумението с Канада.