Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Ако БСП спечели изборите и бъда министър-председател, отивам в Брюксел и заявявам: Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето".

Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. Тя допълва, че чака лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да изрази неговата теза по този въпрос.

В своя чл. 24 (глава 2 на дял V) Договорът на ЕС предвижда, че: "Общата външна политика и политика на сигурност е предмет на специфични правила и процедури. Тя се определя и прилага от Европейския съвет и от Съвета, които решават с единодушие, освен в случаите, когато в Договорите е предвидено друго"(подчертаването е наше - бр.).

Според чл. 215 от Договора за функциониране на ЕС: "Когато решение, прието съгласно глава 2 на дял V от Договора за Европейския съюз, предвижда прекъсването или ограничаването, изцяло или частично, на икономическите и финансови отношения с една или няколко трети страни, Съветът, като действат с квалифицирано мнозинство (подчертаването е наше - б.р.), по съвместно предложение на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и на Комисията, приема необходимите мерки.

Възможност държава-членка да наложи вето има, когато решението изисква единодушие.

Юлиана Николова, директор на портала europe.bg, коментира изказването на Нинова така: "По отношение на ограничителните мерки на ЕС към трети държави в т.ч Русия, тя като премиер ... не може да наложи вето".

Николова се позова на член 215 от Договора за функциониране на ЕС, за да посочи, че има изключения от правилото за единодушие при вземането на решения във външната политика на ЕС и по-специално при налагането на ограничителни мерки.  

Въпросът с ветото бе поставен още на конгреса на БСП от Светлана Шаренкова. Тя поиска идеята за такова вето да се запише в предизборната платформа на БСП, но това не бе дпуснато до гласуване.

Нинова коментира проваления дебат с Борисов. Тя заяви, че ще го води задочно. Нинова обясни, че експертите на двете партии водят своите дебати ежедневно в различни медии.

"Ще провеждам дебата с Борисов задочно оттук нататък. От всяка точка на България, в която се намирам, ще заявявам своята позиция и ще чакам отговор", каза Нинова.

 

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Поредната доза глупости

Няма нито една "партия", която да е фокусирана върху проблемите в България. Всеки си плямпа неговото.
 's picture

bguenovic

Много тъпа тая Корни, нали? С

Много тъпа тая Корни, нали? С тия селендурски изцепки съвсем ше съдере червената завеса!
 's picture

Бобо

Курнито

Пич как да не те поздрави човек , наздраве за Курнито !

фондация „България за Русия“

Нищо ново. От фондация „България за Русия“, известна още като БСП, друго не може да се очаква. Що за дупедавец трябва да си, за да обвързваш България с един почти фашистки режим и икономика, плътно заседнала в миналия век? Ясно какъв – алчен червен дупедавец.

Рядко тъпа жена

се оказа тази.
 's picture

Ivan Tcholakov

Дано не си

докараме на власт Янукович в пола.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Тук дебата приключи. Всичко е ясно. Включително и това, да гласуваш за партии които със сигурност няма да минат 4% означава да гласуваш за това нещо.
 's picture

Ivan Tcholakov

Съгласен, дебатът приключи,

но съвестта не ми позволява да гласувам за ГЕРБ, съжалявам. Мислех да съм пас, но при това положение ще избера някой от дребосъците.
 's picture

Kalin Todorov

Тактика

Съмнявам се, че госпожа Нинова и след изборите ще иска /или ще може/ да наложи вето на санкциите. Но, според мен, тя е разчела вярно настроенията в страната и направи верен тактически ход, който я приближава към победата.
 's picture

Peter Kambarev

Гладна кокошка просо сънува!

Боже, какво ли ни чака, ако наистина тълпата им даде пак властта???

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.