Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Подкрепям НАТО, но работата ми е да представлявам САЩ, а не света, заяви в първата си реч пред Конгреса президентът Доналд Тръмп.

Държавният глава на Щатите още веднъж напомни, че страните-членки на Алианса трябва да увеличат разходите си за отбрана.

„Моята работа не е да представлявам света. Моята работа е да представлявам САЩ“, бяха думите на Тръмп в обръщението му към Камарата на представителите и Сената на Конгреса. „Подкрепяме силна НАТО. Но нашите партньори трябва да отговорят на финансовите си задължения. Очакваме от нашите партньори, независимо дали са от НАТО, Близкия изток или Тихия океан, да заемат пряка и смислена роля и в стратегически, и във военни операции, и да плащат справедлив дял от разходите", категоричен бе американският президент, допълвайки, че „на базата на нашите дискусии те започват да правят точно това“.

 Започва нова глава от американското величие, заяви още Доналд Тръмп:

„Сега започва нова глава от американското величие. Нова национална гордост се разпростира сред нашата нация. Това, на което сме свидетели днес, е обновяване на американския дух“.

Първите аплодисменти в залата бяха за първата дама Мелания Тръмп. Ръкопляскаха предимно републиканци, които станаха на крака. Много демократи обаче демонстративно останаха седнали. А след края на речта много от тях побързаха да напуснат залата.

Президентът отново обеща "Даеш" ("Ислямска държава") скоро да бъде победена. При това той заяви, че ще работи и с мюсюлмански държави в битката срещу джихадистите.

„Ще работим с нашите съюзници, включително нашите приятели и партньори в мюсюлманския свят, за да унищожим този подъл враг от нашата планета“, отбеляза Тръмп. Той окачестви джихадистка терористична организация като "мрежа от необуздани диваци, които колят мюсюлмани и християни, и мъже, жени и деца от всички вероизповедания и убеждения".

Според господаря на Белия дом „най-голямата непосредствена заплаха“ за САЩ идва от Северна Корея и нейната ядрена програма. Тръмп вече бил призовал Китай да предприеме действия, за да обуздае Пхенян, над който Пекин има влияние, твърди представител на властите.

Друга голяма заплаха според Тръмп е тази срещу еврейските културни центрове в САЩ. Президентът призова хората да бъдат в това отношение единни, за да осъждат злото във всички негови прояви.

Тръмп изтъкна, че абсолютното мнозинство от обвинените в тероризъм в страната са имигранти:

"Трябва да предотвратим това поощряване на имиграцията. Това не е състрадание, а безотговорност. Не можем да допуснем САЩ да станат убежище за терористи."

Тръмп обвърза нелегалната имиграция с престъпността, наркотрафика и охраната на границата.

"Ще спрем вкарването на наркотици в страната ни", увери президентът.

Той обеща и програма за лечение на наркозависими.

"Ще помогнем на безработните и ще спестим милиарди долари, ще гарантираме сигурността на американците. И скоро ще започнем изграждането на велика стена по южната ни граница", заяви Тръмп.

Вътрешнополитическата тема, върху която Тръмп се спря най-обстойно, бе за средната класа на фона на изнасянето на производството в чужбина. Той изтъкна създаването на "десетки хиляди работни места" и назова корпорациите, които след идването му на власт са обещали да инвестират милиарди долари в САЩ - "Форд", "Фиат-Крайслер", Дженерал мотърс", "Спринт", "Софтбанк", "Локхийд", "Интел", "Уолмарт" и много други.

Тръмп се отчете пред конгресмените за свиването на държавните разходи и ограничаването на лобирането. Той не пропусна да се похвали със строителството на тръбопроводите "Кийстоун" и "Дакота аксес", като допълни, че и те са създали десетки хиляди нови работни места. А стоманата за тръбите няма да е вносна, а американска

Тръмп призова Конгреса да отмени и замени "Обамакеър" - приетата при предшественика му Барак Обама здравна реорма. Според новия президент замяната й ще намали разходите и ке подобри достъпа до медицински услуги. Трябва да се намалят цените на лекарствата, а на американците трябва да бъде разрешено да си купуват застраховки в други щати..

Речта завърши със следния призив:

"Повярвайте в себе си.

Повярвайте във вашето бъдеще.

И повярвайте още веднъж в Америка.

Благодаря ви. Бог да ви благослови и Бог да благослови САЩ."

Ключови думи

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Щатите като цирк,

с оранжев говногибон като най-големия шут. Щеше да е смешно, ако не бяха маймуни с ядрено оръжие.
 's picture

Бобо

Русороба

И кой го казва , един зомбиран червен питекантроп ...
 's picture

Rhapsody of fire

Мирча Кришан и краставицата

Още не съм изслушал цялата реч, но от написаното в статията оставам с впечатление че Тръмп отново само е вкарал цялата пара само в свирката. Преповтаряне на известни вече тези, само лозунги, призиви и общи обещания, без нова конкретика. Речта пред Парламента не е и не трябва да бъде еквивалентна на пропагандна реч. Адресатите на такава реч са на първо място парламентаристите, а на второ -обществеността. Изглежда е обратното.
 's picture

Добрев.и

до дежурния анонимен гъз

Сигурно много Ви боли от провала на тов. Путин с Тръмп, щом пишеш такива простотии. Само си ги прочети. Защо не излезеш с името си бе руско мекере?
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Какъв путин и какъв провал?

Действително не ви разбирам Х.У.И.-те, можете ли да обясните какво ви бръмчи в главите? Путин няма нищо общо с избора на тръмп за президент, но това, че тръмп е един от най-слабите американски президенти, по-зле дори от алцхаймера Роналд и психопата Никсън, е очевидно. Тръмп е горе-долу Сара Пейлин, само че от мъжки пол и богат. Ако действително се радваш, че такъв примитив държи половината световен ядрен арсенал и то в единствената държава, която си е позволявала да го използва и то срещу мирно население, не си много добре с главата. За Русия и Китай обаче, слабият американски президент е огромен бонус.
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Лидерът на даеш призова

Лидерът на даеш призова терористите с прощалното си слово да се скрият в сдеверна провинция !!! Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" * Абу Бакр ал Багдади в речта си призна поражението в неотдавнашните бойни действия и призова поддръжниците си да потърсят убежище в планинските райони, според Alsumaria телевизионен канал, позовавайки се на източник в провинция Ниневия. ///"...говорить о поражениях, которые терпит группировка в провинции Найнава и других частях Ирака", — сообщил телеканалу источник. Ранее сообщалось, что находящиеся в западной части иракского Мосула главари ИГ спасаются бегством из города. ////СМИ: в Мосуле главари ИГ* спасаются бегством из-за наступления армии Ирака
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Спасиба, тавагищ, вам

Спасиба, тавагищ, вам российские СМИ "необходимы как воздух и солнце необходимы каждому живому существу". (с) Георгий Димитров.
 's picture

Добрев.и

до дежурния анонимен гъз

Защо не излезеш с името си бе руско мекере? Трябва да си голям чикиджия и мазохист за да висиш цял ден в сайта и да обираш минусите.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Защо не се опиташ да напишеш нещо

по темата? Така ще си по-интересен за четене, иначе с нищо не се открояваш от останалите хубави, умни и имотни тролошебеци. Дори ругатните са ви еднообразни, като хлебарки сте, не може да ви различава човек.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.