Подкрепям НАТО, но работата ми е да представлявам САЩ, а не света, заяви в първата си реч пред Конгреса президентът Доналд Тръмп.

Държавният глава на Щатите още веднъж напомни, че страните-членки на Алианса трябва да увеличат разходите си за отбрана.

„Моята работа не е да представлявам света. Моята работа е да представлявам САЩ“, бяха думите на Тръмп в обръщението му към Камарата на представителите и Сената на Конгреса. „Подкрепяме силна НАТО. Но нашите партньори трябва да отговорят на финансовите си задължения. Очакваме от нашите партньори, независимо дали са от НАТО, Близкия изток или Тихия океан, да заемат пряка и смислена роля и в стратегически, и във военни операции, и да плащат справедлив дял от разходите", категоричен бе американският президент, допълвайки, че „на базата на нашите дискусии те започват да правят точно това“.

 Започва нова глава от американското величие, заяви още Доналд Тръмп:

„Сега започва нова глава от американското величие. Нова национална гордост се разпростира сред нашата нация. Това, на което сме свидетели днес, е обновяване на американския дух“.

Първите аплодисменти в залата бяха за първата дама Мелания Тръмп. Ръкопляскаха предимно републиканци, които станаха на крака. Много демократи обаче демонстративно останаха седнали. А след края на речта много от тях побързаха да напуснат залата.

Президентът отново обеща "Даеш" ("Ислямска държава") скоро да бъде победена. При това той заяви, че ще работи и с мюсюлмански държави в битката срещу джихадистите.

„Ще работим с нашите съюзници, включително нашите приятели и партньори в мюсюлманския свят, за да унищожим този подъл враг от нашата планета“, отбеляза Тръмп. Той окачестви джихадистка терористична организация като "мрежа от необуздани диваци, които колят мюсюлмани и християни, и мъже, жени и деца от всички вероизповедания и убеждения".

Според господаря на Белия дом „най-голямата непосредствена заплаха“ за САЩ идва от Северна Корея и нейната ядрена програма. Тръмп вече бил призовал Китай да предприеме действия, за да обуздае Пхенян, над който Пекин има влияние, твърди представител на властите.

Друга голяма заплаха според Тръмп е тази срещу еврейските културни центрове в САЩ. Президентът призова хората да бъдат в това отношение единни, за да осъждат злото във всички негови прояви.

Тръмп изтъкна, че абсолютното мнозинство от обвинените в тероризъм в страната са имигранти:

"Трябва да предотвратим това поощряване на имиграцията. Това не е състрадание, а безотговорност. Не можем да допуснем САЩ да станат убежище за терористи."

Тръмп обвърза нелегалната имиграция с престъпността, наркотрафика и охраната на границата.

"Ще спрем вкарването на наркотици в страната ни", увери президентът.

Той обеща и програма за лечение на наркозависими.

"Ще помогнем на безработните и ще спестим милиарди долари, ще гарантираме сигурността на американците. И скоро ще започнем изграждането на велика стена по южната ни граница", заяви Тръмп.

Вътрешнополитическата тема, върху която Тръмп се спря най-обстойно, бе за средната класа на фона на изнасянето на производството в чужбина. Той изтъкна създаването на "десетки хиляди работни места" и назова корпорациите, които след идването му на власт са обещали да инвестират милиарди долари в САЩ - "Форд", "Фиат-Крайслер", Дженерал мотърс", "Спринт", "Софтбанк", "Локхийд", "Интел", "Уолмарт" и много други.

Тръмп се отчете пред конгресмените за свиването на държавните разходи и ограничаването на лобирането. Той не пропусна да се похвали със строителството на тръбопроводите "Кийстоун" и "Дакота аксес", като допълни, че и те са създали десетки хиляди нови работни места. А стоманата за тръбите няма да е вносна, а американска

Тръмп призова Конгреса да отмени и замени "Обамакеър" - приетата при предшественика му Барак Обама здравна реорма. Според новия президент замяната й ще намали разходите и ке подобри достъпа до медицински услуги. Трябва да се намалят цените на лекарствата, а на американците трябва да бъде разрешено да си купуват застраховки в други щати..

Речта завърши със следния призив:

"Повярвайте в себе си.

Повярвайте във вашето бъдеще.

И повярвайте още веднъж в Америка.

Благодаря ви. Бог да ви благослови и Бог да благослови САЩ."