Следователят от Националната следствена служба Страхил Каменички е подал граждански иск за 26 хил. лева срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Това съобщава "Капитал", цитирайки данни от информационната система на Софийски градски съд.

Става въпрос за участието на Страхил Каменички и негови колеги в екипа по разследването на жп катастрофата в Хитрино, пише медията, цитирайки следователи в НСлС. Преди време те са подали сигнал до етичната комисия на Върховна касационна прокуратура във връзка с поведението на Борислав Сарафов по време на това разследване.

Не се е чуло обаче да има реакция...

"На оперативна среща в Шумен в дните след инцидента, проведена при наблюдаващия прокурор по делото, се появил Борислав Сарафов, без да е ясно какво отношение има той към разследването, и започнал да обижда следователите, като им казал, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго.

Обърнал се към Страхил Каменички и му казал, че има заешко сърце, тъй като не бил повдигнал обвинение на "двама убийци", визирайки двамата машинисти по делото. Той казал на следователя, че "го е проучил" и че може да му "образува дисциплинарно производство пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет". По закон Борислав Сарафов няма правомощия да иницира подобни производства, пише "Капитал".

Любопитно е и кое дава такава увереност на заместника на Сотир Цацаров какво може и какво не може решаващата по съвест напълно независима прокурорска колегия на ВСС, която почти винаги гласува... единодушно.

Страхил Каменички е възприел (защо ли?!, б.р.) поведението на зам. главния прокурор като форма на натиск, тъй като законът не позволява да бъдат повдигнати "веднага" обвинения на двамата машинисти, както Сарафов настоявал. На всичкото отгоре към онзи момент те се намирали в психиатричното отделение на болницата в Русе, въобще не било ясно дали състоянието им позволява извършването на процесуално-следствени действия с тях, а и по закон за целта трябва да бъдат призовани три дни по-рано.

Това е втори идентичен случай срещу Борислав Сарафов само в последната година. През май м.г. Любомила Ценова - разследващ полицай от ГДБОП, заведе граждански иск и подаде отделно жалба срещу дясната ръка на Цацаров за това, че в кабинета му е ругана и заплашвана. По повод работата й по разследването на фирма "Агромах" (същата на Методи Бачев, който каза... така и така за Бойко Борисов, б.р.) според полицайката зам.-главният прокурор я обиждал и й казал, че ще й бъде образувано наказателно производство, за да й бъде отнет допускът до класифицирана информация.

Тогава на официалния сайт на прокуратурата излезе лично пространно изявление на Сарафов, пълно с нападки срещу медиите, разгласили случая и заплашителни намеци. Там се нападаше отявлено новото ръководство на СГС, дошло след "ерата Владимира Янева".

След това полицайката от ГДБОП мъдро размисли и оттегли жалбата си.