Десетки хиляди се включиха във възпоменателното шествие в Москва в памет на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян до Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Бившият вицепремиер по времето на Борис Елцин беше яростен критик на президента Владимир Путин, припомня Би Би Си.

Петима чеченци бяха изправени пред съда за убийството през октомври миналата година. Те отричат обвиненията, а близките на Немцов се страхуват, че поръчителят на покушението никога няма да бъде открит.

Демонстрантите не са получили разрешение да отидат до Големия Москворецки мост, където беше убит Немцов, но някои от тях въпреки това го направиха. По моста имаше оставени и много цветя в памет на Немцов.

„Искаме да отдадем почит на честността и смелостта на Борис Немцов. Искаме да покажем на властите, че не сме забравили”, каза пред АФП Галина Золина, една от участничките в шествието.

Началото на шествието бе отложено с около 20 минути, защото полицията се намеси и иззе транспарант с надпис "Путин - това е война".

На няколко пъти над множеството се чуваха скандирания "Долу властта на чекистите!".

Михаил Касянов, премиер в първия мандат на президента Владимир Путин и настоящ лидер на една от опозиционните партии, бе залят със зелена боя от провокатор. Докато полицията отвеждаше нарушителя, той викаше "Русия е с Путин". 

В шествието участваха представители на руските опозиционни партии и движения - ПАРНАС, "Яблоко", "Солидарност" и на нерегистрираната Партия на прогреса на известния блогър и критик на режима Алексей Навални.

Шествия имаше и в Санкт Петербург, и в други руски градове. Гражданите носеха плакати с надписи като: "Войната с Украйна е престъпление на Путин", "Русия без Путин" и "Аз съм против анексията на Крим".

Десетки хиляди почетоха в Москва паметта на Борис Немцов.
Множеството носеше плакати с надписи "Със сигурност ще победим", "Силата е в истината" и др. 
В челните редици беше Михаил Касянов, бивш премиер и лидер на опозиционната партия "ПАРНАС". По лицето му личат следите от зелена боя, с която беше залят от свой противник.

 

В множеството беше и опозиционерът Алексей Навални заедно с жена си Юлия.
Както и един от най-близките съмишленици на Немцов Иля Яшин.

 

 

 

 

Засилена полицейска охрана съпътстваше опозиционното събитие.