Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Успоредно с тиража и обективността си, българските вестници загубиха в последните години влиянието си. Това е тенденция, наблюдавана не само у нас – някои от най-големите печатни медии по света спряха хартиените си издания и вече съществуват единствено в интернет. Навикът обаче да разгърнеш сутрин вестника е силен като кафето, с което е в съвършена симбиоза. С тази подробност, че у нас желанието да бъдеш в крак с последните новини е мутирало в страст да научиш последните клюки. Затова със залеза на сериозната преса и възхода на интернет, в България процъфтяват и прас-прес изданията.

„Прас-прес“ е събирателно название на медиите от империята на Делян Пеевски, иронизиращо ги като източник на „обективна” и „безпристрастна” журналистика, пълни с „полезна” информация. „Прас-прес“ е и името на ново сатирично издание на българския вестникарски пазар, зад което стоят неколцина карикатуристи. Поканихме един от тях, Христо Комарницки, да ни разкаже за това начинание в едно блиц-прас-интервю.

– Вестник или списание – какъв тип издание ще бъде „Прас-прес“, г-н Комарницки?

– „Прас-прес“ ще бъде сатиричен вестник, първоначално двумесечно издание, след време ще го превърнем в седмичник.

– Каква е концепцията му?

– Акцентът ще пада върху изображенията – карикатури, комикси, фотографии, колажи, всичко онова, което за младите е просто мем. Разбира се, ще имаме и текстове, само от подбрани автори. Няма да прилагаме никакви форми на (авто)цензура.

– Хумористичната преса има традиции у нас, но след промените оцеля едно-единствено издание – „Стършел“. А печатните издания силно намаляха. Какви са амбициите ви в този контекст?

– Амбицията ни е да върнем изгубения смисъл в словосъчетанието „свободно слово“. Ще се борим за доверието на читателите с честна и открита позиция. Смятаме, че има огромна ниша за издание като нашето.

– Кои са в екипа, външни и щатни автори?

– Вестникът е създаден от четирима карикатуристи – Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов и моя милост, и журналиста Иван Бакалов. Привлякохме и външни автори като д-р Филипов, Самуил Петканов, Здравко Попов, Емил Георгиев, Петьо Бойчев, Васил Балев и др.

– Кой финансира изданието?

– Първият брой на вестника излиза с подкрепата на наши приятели и съмишленици. Никоя партия, фондация, корпорация или друга организация не стои зад нас.

– Кога излиза първият брой?

– Брой първи на „Прас-прес“ ще излезе на пазара на 1 март на цена от две-трети билетчета за градския транспорт в София – 99 ст.

– Кои ще бъдат героите в „Прас-прес“?

– Всички персонажи от политическия, културния, спортния, медийния и изобщо обществения свят (не само българския) са добре дошли на страниците ни. Няма да крием никого.

– Имате намерение да пишете за култура – как ще опровергаете твърдението, че културата е последна дупка на кавала?

– Искаме да опровергаем битуващото мнение, че българинът се опростачва прогресивно – ще пишем активно по теми от областта на културата – критика за книги, музика, филми, театър и прочие, поднесена на езика на хумора, но при все това достатъчно сериозна и авторитетна. Искаме читателят да казва: „Прочетох го в „Прас-прес“, затова ще отида да гледам това представление, или ще си купа еди-коя-си книга“.

Теодор Ушев, първият български творец, номиниран за Оскар. Карикатура Христо Комарницки

– Смехът стана територия на евтиния, но скъпо платен хумор – коя е вашата аудитория?

– Нашата публика са интелигентните хора, които не можеш да залъжеш с ерзац на хумора и сатирата. Оптимистично смятаме, че тези хора съществуват и не са малцинство.

– Излизате преди изборите, а кандидатите са карикатура до карикатура – какво още може да направи вашият екип за тях и за нас?

– Нашата работа по издаването на „Прас-прес“ стартира през есента на 2016-а, когато никой още не предполагаше, че тази пролет ще имаме нови избори. Вторият брой на вестника ще бъде посветен на предизборната кампания и партийните кандидат-депутатски листи. Няма да щадим никого.

"Площад Славейков"

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Браво,

бая читави хора като Хр. Комарницки от известно време се бяха "спасили" в някакъв особен тип самоизолиране. Дано да завъртят приличен оборот с изданието, защото истинската България все още не е в интернет и не е в центъра на София.
 's picture

Kovatz

Няма ли някой дежурен простак

Няма ли някой дежурен простак да изрази обратно мнение?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.