Владимир Путин е разпоредил изготвянето на психоанализ на Доналд Тръмп. Това вече е факт, но досието непрестанно се обновява с всяка нова проява на президента на САЩ, съобщи тв каналът Ен Би Си.

Руският президент искал да узнае дали 45-ият президент на САЩ е с всичкия си и дали винаги осъзнава това, което казва.

Два са основните резултата, до които чрез дистанционен психоанализ са стигнали руските експерти – Тръмп е човек на риска и клони към наивност.

«Тръмп не съзнава напълно кой е господин Путин – колко твърд и целенасочен е той», казва за Ен Би Си бившият зам. външен министър на Русия Андрей Фьодоров.

Досието на Тръмп е било изготвено от пенсионирани дипломати на Кремъл, членове на сегашната администрация на Путин и експерти по психология.

Опитът да се разгадае мозъкът на Тръмп е с конкретна цел – за първата си среща с новия президент на САЩ Путин искал да е наясно с какъв човек си има работа. Макар още да не е уточена дата за подобна среща, ясно е като бял ден, че лидерите на двете ядрени сили ще положат жалоните на бъдещото си сътрудничество, коментират запознати.

В международната практика е нормално преди важни срещи и преговори държавни глави да се информират за качествата и поведението на събеседниците си. Но да се изготвя подробно досие относно разума и инстинктите на един президент и то на САЩ, е необичайно и дори стъписващо.

“Москва трескаво се подготвя за подобна среща на върха. Това включва и 7-страничен психопортрет, касаещ преди всичко поведението на Тръмп от изминалите седмици и месеци”, казва Фьодоров, който познава Тръмп от 2000 г.

Което ще рече, че изтотвянето на психоанализа е започнало веднага след победата на Тръмп на президентските избори в края на м. г. Експертите на Путин не изключвали изборният успех да е оказал голямо влияние върху възприятията на Тръмп.

Същевременно психодосието било непрестанно обновявано след всяка поредна проява или изказване на американския президент.
Междувременно руските експерти стиганали до заключение, сходно до анализ на американци – Тръмп  гледа на президентството като на бизнес проект.

“Тръмп има голям екип. Той би трябвало да се вслушва в хората около него. Предимно в области, по които му липсват познания”, заявява Фьодоров.

“Расте загрижеността на правителството на Путин  по повод проблемите на Тръмп във Вашингтон”, твърди Сергей Марков - авторитетен политолог и професор в московския Държавния институт за международни отношения.

По ирония на съдбата Кремъл бил особено загрижен от казаното от Тръмп по време на пресконференцията му миналата седмица. Тогава президентът на САЩ  заяви:

“По всяка вероятност изобщо няма да мога да осъществявам сделки с Русия, тъй като Путин вярва, че от политическа гледна точка не съм в състояние да го правя.”

Според Марков точно за това идело реч. Путин се опасявал, че Тръмп нямало да е в състояние да свали санкциите срещу Русия, дори и да го иска.

Санкциите бяха наложени от предишния стопанин на Белия дом Барак Обама заради руските хакерски атаки по време на предизборната кампания в САЩ за президент.

Според Фьодоров пък загрижеността на Москва растяла и по още една причина:

“Непрестанни битки с медиите. Президентът на САЩ стъпи върху много тънък лед. Той играе една крайно рискована игра.”

Опасенията на Кремъл потвърждава и Михаил Касянов, който от 2000 до 2004 г. беше премиер на Русия. На въпрос на Ен Би Си дали Кремъл се радва на хаоса в САЩ, той отговаря:

“Изобщо не! Никой не се смее. Положението е много сериозно и целият екип около Путин е с обтегнати нерви.”

Опасенията на Кремъл били, че твърдолинейни хора в Конгреса и Пентагона биха могли да торпедират плановете на Тръмп да се подобрят отношенията между двете суперсили.

Специалистът по политология Марков дори подозира, че американските тайни служби работят за свалянето на президента Тръмп от власт. Първата жертва бил отстраненият миналата седмица съветник на Доналд Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин.