Президентите Доналд Тръмп на САЩ, Реджеп Ердоган на Турция, Родриго Дутерте на Филипините и унгарският премиер Виктор Орбан са сред световните лидери, демонизиращи хората.

Имената им са назовани в доклада на "Амнести интернешънъл" за състоянието на човешките права по света през 2016 г.

"Земетръсните политически промени през 2016 г. изложиха на показ потенциала на изпълнената с омраза риторика, за да бъде показана тъмната страна на човешката природа. Независимо дали е Тръмп, Орбан, Ердоган или Дутерте, все повече политици наричат себе си борци срещу елита и водят политика на демонизиране, която се насочва, превръща в изкупителни жертви и дехуманизира цели групи от хора, за да бъдат спечелени гласовете на избирателите", се посочва в изводите на документа.

Правозащитниците изтъкват, че миналата година правителствата по света са си затваряли очите пред военни престъпления, сключвали са сделки, подкопаващи правото за искане на убежище, подбуждали са убйиства на хора само защото употребяват дрога, узаконявали са масовото следене и са разширявали драконовските правомощия на полицията.

Особено внимание е отделено на новия американски президент Доналд Тръмп, избран на 8 ноемнри 2016 г.

"Ранните индикации, подадени от Тръмп, подсказват външна политика, която значително ще подкопае многостранното сътрудничество и ще доведе до нова епоха на по-голяма нестабилност и на взаимно подозрение", смята "Амнести".

Първи на прицела попадат бежанците. Като пример е посочен указът на Тръмп, забраняващ временно влизането в САЩ на граждани на 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население. (В момента действието му е временно спряно с решение на федерален съдия от Сиатъл - б.р.)

Друг лош пример е незаконното и безотговорното според "Амнести" споразумение между ЕС и Анкара, позволяващо да се изпращат бежанци обратно в Турция.