"Сближаването между позициите на ГЕРБ и БСП за засилването на военното присъствие на НАТО в Черно море създава риск за националната сигурност". 

Това обяви Атанас Атанасов от "Нова република", а поводът са думите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че "сега ставаме мишена на Русия", а той самият е отстоял 9 месеца в Черно море да няма т.нар. "флотилия".

По думите на Атанасов взетото от Алианса решение за разполагане на сили в черноморския басейн е в интерес на България, при това пряк. Това решение защитава страната ни и по отношение на рисковете от международен тероризъм, и по отношение на риска от нов бежански натиск, обясни бившият шеф на контраразузнаването и на вътрешната комисия в парламента.

"Борисов дори се похвали, че цяла година е положил усилия да няма присъствие на НАТО в Черно море. Заговори като представител на крайната левица и "Атака", обяви се за гълъб, пък другите били ястреби", обясни Атанасов.

По повод появилата се отново мечта на Борисов в Черно море да плават платноходки и опита да "влезе в състезанието за сърцата на левия електорат", от "Нова република" му припомниха, че с лодки и платноходки могат да се превозват и нелегални мигранти. А и част от контрабандните канали от миналото сега се използват именно за тази цел. 

Председателят на "Нова република" Радан Кънев също заяви, че десните от години говорят колко е важна сигурността на Черно море и за ЕС и НАТО е ясно, че това е един от най-травматичните райони на европейската сигурност. Затова нарече позицията на Бойко Борисов от последните дни "тревожна и опасна". 

Обяснението за думите на Борисов Кънев видя отново в "подготовката за коалиция между ГЕРБ и БСП" - нещо, което лидерите и на двете партии отричат. Водачът на "Нова република" Кънев, който в изборите ще се изправи и срещу Бойко Борисов, и срещу Корнелия Нинова в 25-и избирателен район в София, даде примери защо такава коалиция се подготвя.

Първо - т.нар. ревизия на кабинета "Борисов" 2 от служебния премиер Огнян Герджиков е скрила две неща - Румен Овчаров, който продължава да представлява сържавата в "Лукойл", въпреки обещането на Борисов като премиер да го смени. Второто "скрито" по думите на Кънев е Делян Пеевски и влиянието му в обществените поръчки и съдебната система.

Вторият пример е с "равняването" на външнополитическите позиции на ГЕРБ с тези на БСП.

"Подготвят се да гладят чаршафите за общото легло, защото се задава политическа сватба. Помня как Бойко Борисов разказваше, че стои и сам гледа футбол като куче, но като му свърши държавната работа – има една тайна госпожица, с която ще се свърже. Тъй като държавната работа на Борисов свърши, мисля, че е време да разкрие тайната госпожица и нейното име е Корнелия Нинова", заяви Кънев. 

Той добави, че "този политически театър" как не се подготвят коалиции вече е гледан с БСП и НДСВ, когато Борисов и заместника му Цветан Цветанов са били част от НДСВ. По сумите на Кънев обаче БСП и ГЕРБ сега били свързани заради общи икономически интереси, приемат данъкоплатците "като дойна крава" и са говори да се обединят в това.