Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата в Черна гора разполага с нови сведения, че руските власти стоят зад опита за преврат в страната на 16 октомври 2016 г.

Това заяви късно вчера специалният прокурор Миливое Катнич по Първи канал на местната телевизия.

Той говори в деня, в който в. "Сънди телеграф" писа, че Москва стои зад проваления опит. Изданието се позовава на източник от британското правителство. В Подгорица смятат, че главната цел е било убийството на прозападния тогавашен премиер Мило Джуканович.

"Преди имахме доказателства, че зад подготовката на заговора стои структура на руски националисти. А сега - че в това на определено ниво са замесени руските държавни органи", каза Катнич.

Информацията за кремълската следа дошла от службите на приятелски страни, включително на САЩ и Великобритания.

Москва трябва да извърши разследване и да заведе криминално дело въз основата на документите по случая. Спецпрокурорът се надява това да бъде направено.

Черногорската прокуратура подозира 25 души за заговора. Става дума предимно за сръбски националисти. Сред пучистите обаче има и двама руснаци - Владимир Попов и Едуард Широков, известен и с фамилията Шишмаков. Последният се смята за главен организатор. И двамата се издирват.

Ключовият свидетел по делото бил сръбският националист Александър Синджелич. Той се съгласил да сътрудничи със следствието и признал, че бил поканен в Москва от Широков-Шишмаков, който бил представител на руските военни структури и инструктирал сърбина как да изпълни мисията.

През 2014 г. същият човек бил заместник военен аташе на Русия в Полша под името Едуард Шишмаков. Властите във Варшава обаче го обявили за персона нон грата за шпионаж и го изгонили от своята страна.

В Русия Шишмаков получил нов паспорт на името на Едуард Широков, твърди Катнич.

Широков помолил Синджелич да помогне да бъде предотвратено влизането на Черна гора в НАТО. Това била и главната причина за организирането на заговора.

Кремъл отрича

Москва опроверга твърденията на Миливое Катнич, предаде ТАСС.

"Съжаляваме, че от устата на официални високопоставени представители звучат подобни обвинения. Това са твърде сериозни думи, за да бъдат произнасяни и да не бъдат подкрепени с каквато и да било достоверна информация. Това най-малкото е безотговорно", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той допълни, че Русия не се е месила, не се меси и няма намерение да се меси във вътрешните работи на други държави.

"Най-вече такива държави като Черна гора, с която безспорно ни свързват много добри отношения", каза още Песков.

Коментари

Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

'Ба си...

Ако имахме ДАНС що сволоч щеше да бъде екстрадирана от България!
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Нито ДАНС

нито партии в НС имаме. Спомни си, каква беше злополучната съдба на парламентарната комисия за разследване на действията на Турция и Русия в България, една седмица след като я сформираха... :)
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Малий...

Някъв сърбин, който го държат 4 месеца в затвора в Черна Гора, признал, че каквото са му казали да признае е чиста истина? Кой да е да го бият 4 месеца ще признае.
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Нали е комунист

Нали е комунист, бе Анонимний, защо не е мълчал като "желязо"?
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Какви "комунисти" ви гонят бе

Какви "комунисти" ви гонят бе, няма вече комунисти. И у нас, и в Сърбия ги премахна Костов. У нас - собственоръчно, а в Сърбия, като разпореди на НАТО да ги изтреби до крак. Тоз е "националист" някакъв. Комунистите измряха отдавна, само внуците им останаха... В "Да, България" :)

Най-големият престъпник в

Най-големият престъпник в Черна гора се казва Мило Джуканович. От него трепери цяла бивша Югославия, защото той е бащата и майката на югославската мафия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.