Върховният касационен съд ще заседава днес по делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по разработката "Червеи". Тя е за разрешаване на незаконно подслушване в информационния масив на МВР над законово допустимия срок.



Делото стига до ВКС, след като на два пъти Янева беше призната за виновна и получи година условна присъда с три годишен изпитателен срок. Апелативният съд прибави към наказанието на Янева и глоба от 1000 лв.



Съдебният състав от апелативния съд прие през декември, че Янева е била длъжностно лице - председател на съд, към момента на извършване на деянието, за което е обвинена - подписване на СРС-та за срок от 300 дни при позволени от закона 180 дни. Освен това престъплението е извършено при наличието на умисъл и затова не е защитена от съдийския имунитет.

Подсъдим по делото бе и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той бе оправдан по едно от повдигнатите му обвинения, а по другото СГС му наложи глоба от 3 хил. лв. Като Апелативният съд е потвърдил решението на долната съдебна инстанция в тази му част изцяло. 
Янева се появи на заседанието по делото срещу нея в апелативния съд и заяви, че е подведена. Това беше първата й поява след оставката и след избухването на скандала "Яневагейт".

Делото е знаково за проблемите на съдебната система, а след разкритията в записите "Яневагейт" - на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова и адвокат Момчел Мондешки, то се превърна в пример за начина, по които се манипулират знаковите дела в съдебната система. Разговорът от февруари 2015 г. между тримата събеседници е по повод на воденото разследване по делото "Червей". По думите на самата Янева, първоначално главният прокурор ѝ е обещал обвинението срещу нея да бъде "завоалирано".