ДПС реди листи. Очаква се движението да обяви окончателните си решения кой къде ще поведе партията на предсрочните избори на 26 март в понеделник - ден преди крайния срок за регистрация на списъците с кандидат-депутати в 31 районни избирателни комисии.

"Безспорно Делян Пеевски  е сред най-желаните номинации за депутат", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в ефира на "Дарик" в събота. 

Той уточни, че в последната седмица ръководството на движението и председателите на местните структури провеждат консултации за окончателно одобрение на листите и техните водачи, след като преди това структурите правиха номинации. В тях най-желаният бъдеш депутат бе почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Той, както е заявявал многократно, няма да се връща в активната политика.

КОЙ къде?

Според неофициалната информация към момента Мустафа Карадайъ ще води две от партийните листи - едната е тази в Кърджали. Досега лидерът на движението винаги е бил начело в Кърджали, но и Доган, и Лютви Местан са от региона. Според партийци сега имало леко недоволство в структурата, че водачът няма да е местен, но заради уважението към Доган нямало брожения срещу Карадайъ. Досега действащият председател бе депутат от Смолян. Там този път водач ще е местният партиен лидер Хайри Садъков.

Две листи отново се очаква да води и Делян Пеевски, твърдят запознати. Досега той бе предпочитан в Пазарджик и Стара Загора. Този път вероятно ще е начело в Благоевград - срещу Цветан Цветанов от ГЕРБ, и отново в Пазарджик. Корпулентният по собственото му описание политик не се е появявал публично от февруари месец миналата година. Затова ще е интересно дали ще се яви по време на предизборната кампания.

В Разград листата се очаква да води зам.-председателят Ахмед Ахмедов. Един от най-популярните политици и уважавани депутати на ДПС д-р Хасан Адемов, който досега все е депутат от Разград, засега повежда движението в Добрич. В Силистра начело се очаква да е Рамадан Аталай, а в Ямбол - друг зам.-председател на партията - Янко Янков, който по всяка вероятност ще запази и първото място в Сливен. Бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов се очакваше да води отново Монтана. Но не е изключено са бъде "преместен" във Враца. По всяка вероятност Камен Костадинов ще води в Бургас, Йордан Цонев - в Хасково. Четин Казак засега запазва мястото си в Габрово.

Засега се чува само един вариант за листата в Бургас - един от районите, в които ДПС обикновено има депутат - и това е името на Дурхан Мустафа. На последния вот там вачело бе Хюсеин Хафъзов, който сега е в ДОСТ на Лютви Местан.

По всяка вероятност Митхат Метин ще е отново в Плевен. В Пловдив-област се говори отново за Джевдет Чакъров, а в града - за бившата депутатка Петя Раева. Последното обаче изобщо не било сигурно, твърдят местни партийци.

По всяка вероятност в листите ще се върне и бившият земеделски министър Нихат Кабил, който в момента е лидер на формацията в София. За трите столични района засега няма слухове кой ще ги отлави. Същата е ситуацията и в София-област.

Прогнозата на Карадайъ

"Възможни са още едни избори през тази година", допусна в ефира на "Дарик" лидерът на ДПС днес - „Всякакви коалиции са възможни след изборите, но ако няма коалиция на ценностна основа, няма как да има устойчивост“.

В коментар на това, че някои аритметики показват, че следващо мнозинство може да има и без участието на ДПС като традиионен балансьор, Карадайъ каза: „Всичко, което не противоречи на природните закони,  на законите на физиката, е възможно.“ 

Платформата на ДПС за изборите е достатъчно ясна, особено в икономическата част, каза Карадайъ и уточни, че тя е насочена към борба с бедността.