“Светът се промени драматично. Липсва ни утвърден международен ред. Отношенията с Русия не са добри. Само заедно можем да преборим опасностите. Трябва да укрепим структурите като ЕС, НАТО и ООН и да си сътрудничим по-добре. Убедена съм, че конфликтите в този свят не могат да се овладеят от една единствена държава”, заяви днес Ангела Меркел.

Германската канцлерка произнесе слово на Мюнхенската конференция по сигурността – най-големият годишен международен форум по сигурност.

Официално конференцията беше открита вчера следобед, но днес е най-важният ден с речи на световни лидери, външни и отбранителни министри.

В конференцията участват 30 държавни и правителствени ръководители, 80 министри на външните работи и на отбраната, 100 парламентаристи – с делегациите общо 650 души. България е представена от президента Румен Радев.

“По особено тъжен начин НАТО стана по-значима”, заяви Меркел, посочвайки анексирането на Крим от Русия.

Вече не бил валиден принципът след края на Втората световна война – териториална цялост, мир и сигурност.

“Ето защо сме длъжни да подхождаме твърдо. Ако този принцип продължава да се погазва, цялата мирна структура ще се разклати”, предупреди канцлерката в контекста на ситуацията в Украйна.

Поради тази причина никой не бивало да заобикаля поставената от САЩ цел – 2% от брутния вътрешен продукт на всяка държава членка на НАТО да се изразходват за отбрана: “Ще предприемем всичко възможно, тъй като сме в дълг на тази цел.”

Меркел изрази и убеденост, че без САЩ Германия и Европа не биха били в състояние да преборят ислямисткия терор: “Сами европейците не можем да спечелим битката срещу ислямизма. Нуждаем се от мощта на САЩ. За мен обаче също така е много важно да привлечем и мюсюлманския свят.”

На първия ред пред трибуната седеше вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс (Майкъл Ричард Пенс, наричащ се само Майк Пенс). Ангела Меркел приключи словото си, обръщайки се към него: “Нека заедно да направим света по-добър.”

Основни оратори днес са Майк Пенс, генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руският външен министър Сергей Лавров, чието изказване се очаква с особен интерес с оглед отношенията на Кремъл с Белия дом при новия президент Доналд Тръмп.

За следобед е предвидена подиумна дискусия по въпросите на тероризма и радикалния екстремизъм.

В рамките на конференцията ще се състои и работна среща по кризата в Украйна на външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна.